Podíl šedé ekonomiky u nás setrvale klesá. Stále ale vytváří nerovné podmínky pro podnikatele a znevýhodňuje ty poctivé, říká ekonom Navrátil

15. listopad 2022

Ve sněmovně se bude projednávat rozpočet na letošní i příští rok. V novelizaci toho letošního půjde o přehlasování veta prezidenta Miloše Zemana. V rozpočtu na další rok, který je ve druhém čtení, se budou diskutovat pozměňovací návrhy. Krom toho proběhne nejspíš i ostrá diskuse o zrušení elektronické evidence tržeb. Vláda ji vidí jako nemístnou byrokracii, opozice jako nástroj k pročištění podnikatelského prostředí, který prý výrazně omezuje tzv. šedou ekonomiku.

Čtěte také

Ve státním rozpočtu chybí stovky miliard. Přitom zhruba desetina české ekonomiky se odehrává v tzv. šedé nebo stínové ekonomice, což představuje zhruba 500 miliard, ze kterých se neplatí daně ani odvody. Studie Centra ekonomických a tržních analýz z období před covidovou krizí řadí mezi nejoblíbenější zboží a služby proudící stínovou ekonomikou v ČR potraviny, oblečení a opravy automobilů.

Dobrovolné ponechání EET?

Systém EET, který je momentálně pozastaven a který chtějí vládní poslanci zrušit, by ale mohl podnikatelskou sféru v Česku pročistit a pomoci jí. I přes jeho pozastavení, které začalo v době pandemie, dál dobrovolně eviduje své tržby přes 200 tisíc podnikatelů. Zachování EET na dobrovolné bázi podporují Hospodářská komora, Svaz obchodu a cestovního ruchu nebo Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Čtěte také

„Nebudu obhajovat to, že standard by měl být, že podnikatel vezme do ruky tužku a papír. Já to podnikání budu mít lepší, když naopak budu používat data a platit svoje lidi zodpovědně, protože to, co je dnes celospolečenským problémem, je právě cirkulace neoficiálních plateb. To se samozřejmě mnohým podnikatelům líbí, protože to bylo typické pro devadesátá léta,“ říká restauratér a člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.

Ten nicméně připouští, že EET je mrtvý projekt a mělo by dojít k uzákonění elektronických plateb. Právě nárůstem podílu bezhotovostních plateb argumentuje i vládní koalice, pro kterou je EET jednou z dalších překážek v podnikání.

EET nemá na šedou ekonomiku vliv

Proti pokračování EET i na dobrovolné bázi je například předseda podnikatelských odborů Radomil Bábek, který vůbec nepřipouští, že by EET pomohlo omezit tzv. šedou ekonomiku. Přitom studie z roku 2015 jí připsala 18 procent české ekonomiky a o čtyři roky později to byla už jen jedna desetina.

Nechceme mít prostředí, ve kterém se vyplatí tak trošku podvádět.
David Navrátil

„Naše šedá ekonomika je přibližně na stejné úrovni jako v Německu nebo ve Švédsku. Lišíme se třeba o procentní bod. Šedá ekonomika u nás setrvale klesá a není to zavedením elektronické evidence tržeb. My jsme standardní evropská ekonomika, tady se podvádí asi tak jako v Německu či jinde,“ říká Bábek.

Stát, ve kterém se vyplatí podvádět

Podle Davida Navrátila, hlavního ekonoma České spořitelny, je šedá ekonomika hlavně problém pro podnikatele, jelikož ti poctiví jsou ve své podstatě znevýhodněni.

„Není to dobře, protože tu přece nechceme mít prostředí, ve kterém se vyplatí tak trošku podvádět. Ono to neznamená krást, ale že někteří podnikatelé nepřiznávají některé své příjmy a tak trochu si kreativně snižují například daňovou povinnost,“ říká Navrátil.

Pro stát to znamená ztrátu daňových výnosů, příjmy musí tedy nahnat někde jinde a získává je právě u poctivých podnikatelů.
David Navrátil

Takové podnikatele budou podle něj čím dál tím více vyhledávat i zákazníci, a to s ohledem na dnešní dobu, kdy se každý snaží ušetřit co nejvíce peněz.

„Pro zákazníka to znamená, že je motivovaný hledat tyto kreativnější podnikatele, respektive se ptát, jestli to jde bez dokladu. Pro stát to znamená ztrátu daňových výnosů, příjmy musí tedy nahnat někde jinde a získává je právě u poctivých podnikatelů. Můžeme tedy tvrdit, že šedá ekonomika u nás je, řekněme, na průměru Evropy a že tím tak trochu okrádáme stát a zároveň i sami sebe,“ vysvětluje Navrátil.

Čtěte také

Mimo jiné také souhlasí s Bábkem ohledně toho, že ve srovnání s ostatními státy Evropy jsme na tom víceméně stejně.

„Studií, které se snaží odhadnout velikost šedé ekonomiky, je hodně a samozřejmě tím, že to je šedá ekonomika, tedy něco, co v podstatě nesledujeme, tak ty odhady mají široký rozptyl. Ale je pravda, že česká ekonomika v tom nevyznívá nijak dramaticky jinak od průměru. Spíš bych řekl, že některé odhady ukazují, že jsme dokonce podprůměrní,“ dodává Navrátil.

Poslechněte si celý pořad Řečí peněz v audiozáznamu. Moderuje Václav Pešička.

autoři: Václav Pešička , vkry
Spustit audio

Související