Počet zadržených cizinců v Iráku vzrůstá

13. duben 2004

Řada vlád už neformálně vyzvala občany svých zemí, aby neprodleně opustili Irák a stejně reagují i mnohé zahraniční soukromé společnosti, jejichž pracovníci v Iráku naplňují různé sjednané dohody. Francie vydala v úterý oficiální výzvu svým občanům, aby z Iráku odjeli a označila současnou vlnu zajímání cizinců jako rukojmí za "nepřijatelnou". V pondělí vydalo podobné oficiální varování německé ministerstvo zahraničí.

Největší zahraniční společnost v Iráku, ruský "Tech-prom-export" v úterý oznámil, že stahuje 370 zaměstnanců kvůli nebezpečí, které jim tam hrozí a podobně se nyní zachovala i řada dalších zahraničních podniků.

Nezávislá arabská televizní stanice Al-Džazíra mezitím vysílala videozáznam čtyř Italů, unesených islámskými radikály. Seděli na zemi, v rukou drželi své pasy a za nimi stálo několik ozbrojených Iráčanů, kteří požadovali odchod italských vojáků ze země.

Ačkoli přesný počet unesených cizinců v Iráku v této chvíli není znám, kromě zmíněných 4 Italů jsou to nejméně ještě 3 Japonci, 3 Češi, 1 Američan, 1 Kanaďan a 1 izraelský Arab.

Několik rukojmí-cizinců ale bylo po určité době v zajetí opět propuštěno - 3 Rusové a 5 Ukrajinců se dostalo v úterý na svobodu bez větší újmy po jediném dnu zadržování a podobně dopadlo i 7 Číňanů o den dříve. Všechny únosy cizinců v Iráku také nemusejí mít politický podtext, v některých případech dochází například k loupežným přepadením. Ale jisté je, že počet únosů už překročil jakkoli únosnou mez.

Mezitím dochází k dalším ozbrojeným srážkám mezi americkými vojáky a sunitskými povstalci v okolí Faludže, kde byl v úterý též sestřelen americký vrtulník. A na jiném místě přišel o život jeden americký voják a jeden civilista, když povstalci zaútočili na konvoj amerických vozidel.

Irácké bezpečnostní síly, věrné prozatímní vládě, však v úterý znovu ovládly město Nadžáf, odkud se předtím stáhly z policejního veliteství a vládních budov milice šíitského náboženského vůdce Moktada al-Sadra, který je považován za hlavního podněcovatele povstání. Sadr v úterý vydal prohlášení, že je připraven umřít v boji proti okupaci své země a jak potvrdil jeden z vysoce postavených amerických důstojníků v Iráku, Američané dosud nevědí, kde se ukrývá a mají rozkaz ho dopadnout anebo zabít. Američané sice krátce zadrželi v Bagdádu jednoho Sadrova blízkého spolupracovníka, Hazema al Aradžiho, ale později ho zase propustili.

Velitel amerických vojsk v Iráku generál John Abizaid v pondělí požádal Pentagon o další posily. Podle jeho vlastních slov by mělo jít nejméně o dvě brigády, tedy asi 10 tisíc mužů, s jejichž pomocí by prý bylo možné povstání zvládnout.

Posily ale jistě nepřijdou rychle a jak upozorňuje agentura Reuter, výdaje na bezpečnost zaměstnanců zahraničních společností, které působí v Iráku, už přesáhly všechny myslitelné meze. Přes polovinu nákladů, které tyto zahraniční firmy vydávají na operace v Iráku, prý tvoří pojištění a ochrana bezpečnosti zaměstnanců. Jen za minulý týden se cena pojištění dělníků zdvojnásobila. Tyto výdaje pak samozřejmě také "ukrajují" z celkového objemu prostředků, určených na rekonstrukci země, takže stále méně peněz zbývá na to, co je skutečně potřebné.

Pochybnosti o brzkém návratu většího počtu svých pracovníků do Iráku vyjádřil v úterý i generální tajemník OSN Kofi Annan a dodal, že i dosavadní malý tým zástupců OSN v Iráku, vedený jeho poradcem Lachdarem Brahimim, se stále setkává s velkými potížemi a prakticky nemůže plnit úkoly, kvůli nimž byl do země poslán. Tamní napjatou situaci pouze monitoruje, ale sám prý nemůže nic dělat.

Je tedy zřejmé, že ani světová organizace si se současným vývojem v Iráku neví rady a těžko tam bude svou autoritu prosazovat.

autor: Jan Bednář
Spustit audio