Placebo léky ve vědě

22. listopad 2014

Zařazování placebo léků do klinických studií. 22.listopadu.

Leonardo Plus Cestopis mysli objasní význam placeba ve vědě i v praktické medicíně. Je placebo podvod, nebo užitečný nástroj?

Představíme výzkum neurofyziologa Karla Ježka a jeho týmu, který v Laboratoři experimentální neurofyziologie Biomedicínského centra na Lékařské fakultě UK v Plzni navazuje na práci letošních držitelů Nobelovy ceny za lékařství manželů Moserových z Norska a jeho cílem je výzkum paměti, zejména hlubší porozumění příčin Alzheimerovy choroby.

Psychoterapie je působení jednoho člověka na druhého slovem, nebo také mlčením. Jaké jsou její hlavní zásady a směry? Jak si vysvětlit až osmdesáti procentní úspěšnost kognitivně behaviorální terapie? Vždyť jde "jen" o povídání s psychoterapeutem.

Na slyšenou se těší hlavní host a spoluautor Cestopisu mysli prof. psychiatrie Cyril Höschl, ředitel Psychiatrického centra Praha/Národního ústavu duševního zdraví.

V pořadu dál uslyšíte neurofyziologa Karla Ježka, vedoucího Laboratoře experimentální neurofyziologie Biomedicínského centra Lékařské fakulty UK v Plzni i psychiatričku a psychoterapeutku Jiřinu Kosovou z Psychiatrického centra Praha v Bohnicích/Národního ústavu duševního zdraví.

Pořad připravila Terezie Jirásková.

Spustit audio