Pinochetova vláda byla provázena řadou krutostí a dodnes rozděluje chilskou společnost

12. září 2023

Vojenský puč, který 11. září 1973 svrhl levicovou vládu chilského prezidenta Salvadora Allendeho, natrvalo ovlivnil dějiny této jihoamerické země. „Zachránili jsme zemi před komunismem,“ zdůvodňoval generál Augusto Pinochet převrat, během kterého tehdy zemřel i Allende. Ten se podle všeho sám zastřelil během bojů o prezidentský palác.

Čtěte také

Pinochetova následná mnohaletá vláda byla provázena řadou krutostí a dodnes rozděluje chilskou společnost.

U moci zůstali vojáci v čele s Pinochetem, který se v prosinci 1974 stal prezidentem na víc než patnáct let.

Během jejich vlády se sice Chile ekonomicky vzpamatovala, ovšem za cenu tisíců mrtvých a další téměř milion lidí uprchl do ciziny.

V roce 1978 zahájil Pinochet opatrnou politiku liberalizace, konec vojenské diktatury přinesl až říjen 1988, kdy obyvatelé v referendu odmítli setrvání Pinocheta v prezidentské funkci. A chilský diktátor jejich vůli respektoval.

Pinochetův převrat připomínáme v repríze pořadu Davida Hertla z roku 2013. Na webu poslouchejte jen do 12. října 2023.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.