Petr Smejkal: Jsem z politiků roztrpčený. Přece kvůli jednomu rozhovoru nezruší celou MeSES

21. květen 2021
Výrok týdne

Mezioborová skupina pro epidemické situace známá pod zkratkou MeSES, bude dál pracovat. Ne už ale pod ministerstvem zdravotnictví. Experti plánují připravit dlouhodobý plán boje s pandemiemi. Členové MeSES se na tom dohodli poté, co je v úterý rozpustil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Důvodem ukončení spolupráce je podle ministerstva příznivý vývoj epidemie a zrychlující se tempo očkování. Původní agendu MeSES bude mít na starosti nová Klinická skupina pro covid. Podle šéfa skupiny a hlavního epidemiologa IKEMu Petra Smejkala bylo rozhodnutí ministerstva překvapivé.

Jsem z politiků roztrpčený. A jestli zrušení naší skupiny je také politika, tak to už jsem úplně roztrpčený. Ale co s tím nadělám? Tak by asi bylo dobré cosi změnit v této zemi – protože je něco shnilého ve státě dánském. My jsme vždy chtěli, aby byla odborná rada oddělená od politiky, a už se to zas do toho začíná míchat. Přece nemůže jeden rozhovor vést k tomu, aby někdo zrušil celou odbornou skupinu.
Petr Smejkal

Čtěte také

V nové Klinické skupině pro covid mají být nejen odborní zaměstnanci ministerstva zdravotnictví, ale i zástupci SZÚ, ÚZIS, epidemiologové, infektologové, vakcinologové, intenzivisté, imunologové, pneumologové a další.

„Nechápu, že když orgán (ministerstvo zdravotnictví), které za svůj poradní orgán nese odpovědnost, tento rozpustí, proč je kolem toho takový humbuk,“ tvrdí rektor Tomáš Zima.

Politolog Jan Kubáček se domnívá, že primárně šlo o rivalitu mezi ministerstvem zdravotnictví a dalších směrem ke skupině MeSES. Ta měla podle politologa přitom velmi vysokou úroveň. „Spíš bych opravdu sázel na tyto nižší pudy, tedy že za tím byla konkurence. Je to škoda,“ dodává.

Výrok týdne s Renatou Kropáčkovou najdete v audiozáznamu. Hosty byli rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a politolog Jan Kubáček.

Spustit audio

Související