Petr Schwarz: Události týdne

13. prosinec 2014

Mezinárodní měnový fond oznámil, že svět má po sto dvaačtyřiceti letech nového hospodářského lídra, co do objemu největší ekonomiku už nemají Spojené státy, ale Čína. Pro představu, ta čínská nyní tvoří 16 a půl procenta ekonomiky celosvětové, americká o dvě desetiny procenta méně.

Přitom podle Financial Times ještě v roce 2000 Američané produkovali třikrát více než Říše středu a o dalších dvacet let dříve byl rozdíl dokonce desetinásobný. Čína měla i další důvod k oslavám, po dlouhých týdnech se jí podařilo zlomit protesty v Hongkongu, kde si místní naivně mysleli, že by měli mít možnost si zvolit toho, koho zvolit chtějí, a ne toho, koho jim komunistická strana vybere.

A pro Spojené státy je horší než koneckonců očekávaný ústup z pozice největší hospodářské velmoci zásadní zpochybnění jejich morálního kreditu, který tento týden přineslo zveřejnění zprávy vyšetřovacího výboru amerického Senátu popisující dlouholeté brutální praktiky CIA vůči vězňům podezíraným z terorismu.

Čtěte také

Na východní Ukrajině panoval takový klid zbraní, že dokonce celý jeden den tam nebyl nikdo zabit, což se už nestalo hodně dlouho, ale i jinak stávající příměří znamená, že se střílí o dost méně. Rusko obnovilo na Ukrajinu dodávky plynu, země ale potřebuje podle varování Mezinárodního měnového fondu mnohamiliardovou pomoc v eurech ze zahraničí, jinak ji čeká kolaps.

Čím dál větší potíže má i ekonomika ruská, podle zprávy centrální banky ze země letos odteče kapitál ve výši 125 miliard dolarů, rubl přes intervence padl na rekordní minima a inflace v prosinci dosáhla téměř devíti procent.

Ruské rubly

Kreml tedy obrací pozornost svých občanů k věcem vznešenějším a větším – oznámil, že Rusko se v příštích desetiletích hodlá usadit na Měsíci i na Marsu, premiér Medveděv se připojil k prezidentovi Putinovi v oslavě svatosti Krymu pro každého Rusa a náčelník generálního štábu Gerasimov naopak napadl zlý Západ, že prý nemá pochopení pro integrační snahy v postsovětském prostoru, přeloženo pro ruské podmaňování sousedů.

Jenže pro to nemá nějak pochopení ani ten postsovětský prostor, stále se zhoršují vztahy Moskvy s donedávna nejvěrnějším spojencem Běloruskem, které nyní přešly v nevyhlášenou celní válku, což je v nedávno vyhlášeném společném celním prostoru docela kuriozita.

Čtěte také

Česká republika už zná svůj rozpočet na příští rok, vláda hodlá hospodařit se stomiliardovým deficitem. Kdo ale čekal, že peníze půjdou do nějakého růstu, třeba masivněji do vědy, mýlí se, rozvoj by podle představ kabinetu mělo zajistit hlavně přijímání tisíců nových úředníků.

V předvečer Mezinárodního dne boje proti korupci poslali velvyslanci Spojených států, Británie, Koreje, Kanady a Norska české vládě výzvu, ať proti té korupci také něco dělá, asi mají jejich vlády z nějakého nám záhadného důvodu dojem, že se u nás o boji proti korupci spíše jen mluví.

Korupce, ilustrační foto

A to i přesto, že třeba tento týden protikorupční policie našla u nedávného starosty Prahy 11 Mlejnského 29 milionů korun, což dotyčný potvrdil slovy „něco málo u mne našli,“ což zase ukazuje, že při takovém starostování se při troše přičinlivosti dá asi u nás dobře něco málo našetřit.

Podle listu Independent se v nizozemském depozitáři našla mušle původem z Jávy, do které před půl milionem let vyryl čáry předchůdce dnešního člověka Homo erectus, je to tedy pravděpodobně dosud nejstarší nalezený umělecký pokus.

Ředitel školy v severoitalském Bergamu zakázal ve třídě vystavit betlém, jesličky by prý mohly urážet žáky, kteří nejsou křesťanského vyznání a kterých je ve škole téměř polovina. Vzhledem k tomu, že o Vánocích nejde o nějakou oslavu porážky jinověrců či řezání jejich hlav, ale o všeobecně srozumitelný symbol oslavy nového života, narození dítěte, je toto rozhodnutí poněkud postavené na hlavu, pokud totiž ze života vymažeme pozitivní symboly, zůstane pouze právě nenávist.

Krásný Advent, a těm, koho neuráží připomenout si narození děťátka i s jesličkami, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio