Petr Schwarz: Události týdne

24. květen 2014

Od čtvrtka se v Evropské unii volí do Evropského parlamentu, v každé zemi trochu jinak a jindy, takže třeba v Nizozemí to měli za sebou už ve čtvrtek, v Itálii hlasují i v neděli večer. Češi si svých jedenadvacet europoslanců volili tradičně v pátek a sobotu.

Volby měli naplánovány na tento víkend i na Ukrajině, a to prezidentské. Jenže už v půlce týdne musel ministr vnitra Avakov přiznat, že armáda proruské separatisty zpacifikovat nedokázala a na východě země tedy žádné volby nebudou.

Mezitím separatistický předák Pušilin oznámil, že už chudák „nemá sílu bránit touhám a přáním obyvatel Doněcké oblasti“ - to je citát - a proto znárodňuje veškerý průmysl na Donbasu, čímž se vyjasnilo, proč mají separatisté takové tendence scházet se u Leninových soch. Znárodnění je prý nutné také proto, že místní průmyslníci nechtějí separatistické partě platit daně, což je celkem pochopitelné, protože pokud jsou to daně a ne výpalné, odvádějí se státu, a ten separatisté stále jaksi nemají.

Místního a koneckonců zároveň největšího ukrajinského oligarchu Achmetova, který na Donbasu zaměstnává bratru tři stovky tisíc lidí, to vedlo k tomu, že začal vytvářet vlastní milice na ochranu svých továren, kdyby náhodou těch ozbrojených chlápků pobíhajících ulicemi bylo málo.

Čtěte také

Svůj státní útvar si ale separatisté chtějí honem založit, má se po vzoru pohrobka SSSR nazývat Svaz nezávislých států, a má se stát základem jakéhosi Novoruska, o kterém tento týden mluvil i ruský prezident Putin v souvislosti s tím, že carské Rusko zabíralo i část Ukrajiny. Dlužno připomenout, že zabíralo třeba taky Finsko nebo část Polska včetně Varšavy, tak snad to jednou nebude třeba Novonovorusko.

Taky už se pak nedivíme, že si ruský ministr zahraničí Lavrov hořce postěžoval, že Západ pokračuje v, cituji, „zadržování Ruska“ místo skutečné spolupráce. Těžko říci, jestli tuto spolupráci Moskva chápe třeba podle historického vzoru trojího dělení Polska, ale každopádně můžeme jen doufat, že tentokrát se Rusko podaří zadržet daleko od našich hranic.

Rusko podepsalo důležitou strategickou dohodu s Čínou, která bude odebírat plyn, a zajistí tak Moskvě finance, kdyby už plyn nechtěla brát Evropa. Číňané ale evidentně dávali pozor, aby z kontraktu vymáčkli, co se dá, a Rusy udržovali dlouho v nejistotě. Čínský prezident Si také vyzval asijské země, aby své vzájemné problémy řešily jen mezi sebou v rámci kontinentu, což je pozoruhodná výzva vzhledem k tomu, že v současnosti se nejvíce sporů v Asii týká právě Číny a jejího jednání z pozice síly při územních sporech s mnoha jejími sousedy.

Ruský prezident Vladimir Putin uzavřel velkou dlouhodobou smlouvu o dodávkách plynu do Číny. Na snímku se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem

Thajská armáda v úterý vyhlásila stanné právo v zemi a slíbila, že neudělá převrat, aby se ve čtvrtek moci chopila. Francouzské dráhy si objednaly dva tisíce vlaků, které se ale na tisícovce nádraží nevejdou k nástupištím, protože jsou moc široké, takže Francouzi dalece překonali pár let starý výběr pražských tramvají, které nevytočily ve městě zatáčky.

Hackeři ukradli skoro 150 milionů hesel k obchodování na eBayi. V Argentině objevili zkamenělé pozůstatky dosud největšího známého dinosaura.

České ministerstvo financí ustoupilo od kontroverzního plánu brutálněji podojit živnostníky a tak oznámilo aspoň zdražení tabáku. Hlavní obžalovaní v metanolové kauze, která stála život desítky lidí, dostali u soudu doživotí.

Poslanci si v dojemné shodě vládní koalice i opozice připravují zákon, aby jim strážníci nemohli odtahovat auta. Na veřejnost se dostaly další odposlechy expremiéra Nečase a jeho současné ženy, dříve šéfové jeho kabinetu Nagyové. Odposlechy sice na jednu stranu ukazují, že její vliv byl více než zarážející, především, a ne poprvé, ale vyvolávají otázku, jak je možné, že něco takového mohlo uniknout do médií ještě před soudem.

Zemřela Adriena Šimotová. Česká vláda se postavila za súdánskou křesťanku, která byla za svatbu s křesťanem a těhotná odsouzena k oběšení.

Povodně na Balkánu zabily desítky lidí a zpustošily několik zemí, Slovensko se zase pomalu vzpamatovává z větrné smrště pod Tatrami, která zničila zbytek stromů, které zbyly po smršti před deseti lety.

Více krásy a žádné katastrofy přeje do příštího týdne posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.