Petr Schwarz: Události týdne

1. březen 2014

Olympiáda v Soči skončila, takže světoví politici se zas mohou naplno věnovat svým oblíbeným sportům. Tudíž třeba prominentní kritik ruského prezidenta Putina Navalnyj už má domácí vězení a nesmí k internetu, což samozřejmě nemá na svědomí osobně Putin, ale nezávislý soud v ruském vydání.

Na Ukrajině sesadili prezidenta Janukovyče a vydali na něj mezinárodní zatykač kvůli střelbě do demonstrantů v Kyjevě, která si vyžádala více než osm desítek obětí. Od Janukovyče se odvrátila i jeho Strana regionů a tak na pár dní zmizel, aby se pak objevil v Rusku, požádal Moskvu o ochranu a prohlásil, že je ukrajinským prezidentem i nadále. Ruský ministr zahraničí Lavrov mezitím slíbil svému americkému protějšku Kerrymu, že se jeho země nebude do dění na Ukrajině vměšovat, takže když pak obsadili letiště na Krymu dobře vycvičení a ozbrojení a čistě náhodou rusky mluvící ozbrojenci, neměli na svých uniformách žádné označení, čímž dokázali, že Rusko s tím nemá nic společného, což se už úplně nedalo říci o ruských vojenských helikoptérách, které přiletěly vzápětí. Ukrajina požádala o svolání Rady bezpečnosti a na východu země v městě Charkov bránili příznivci těch nedávných pořádků sochu velkého vůdce Lenina, aby jí neublížili příznivci nové vlády.

Český prezident Zeman přednesl projev v Evropském parlamentu, podpořil evropské směřování naší republiky, vyslovil se proto, abychom co nejdříve platili Eury, zkritizoval Brusel za byrokracii a celkově si za svůj výkon vysloužil pochvaly i od mnoha svých odpůrců. Zatímco byl pryč, pohádal se premiér Sobotka s ministrem financí Babišem, kdo má ve straně víc kmotrů, takže jim prezident po návratu musel vysvětlit, že kmotři jsou ve všech stranách, a proto se nemusejí hádat. Sám Zeman se podle svých slov ale s kmotry nikdy nesetkal, což, jak ho vzápětí upozornil místopředseda TOP 09 Kalousek, vskutku nemusel, protože měl léta po ruce svého pobočníka Šloufa, který byl uměním jednat s takzvanými politickými podnikateli proslulý. Jaké postavení mají kmotři ve vztahu k vysokým státním úředníkům, ukázala reportáž televize Nova z narozenin jednoho ze symbolů politického podnikání Rittiga, kde oslavenec dostal obraz zobrazujícího ho jako boha Dia od šéfa Státního pozemkového úřadu Šťovíčka. Toho nový ministr zemědělství Jurečka po zveřejnění reportáže vyhodil, jestli ale úředníci už nebudou mít důvod vidět kmotry v božských rolích je ve hvězdách.

Babišovo ANO zatím pracovalo na naplnění vize svého šéfa, že stát je potřeba řídit jako firmu, a navrhlo omezit diskuse ve sněmovně, což je zajímavý příspěvek k parlamentní demokracii. Je ovšem pravda, že firmy se většinou demokraticky neřídí, takže se nedá říci, že by ANO nebylo konzistentní. S návrhem ještě mnohem většího zásahu do českých parlamentních zvyklostí přišel poslanec ANO a bývalý novinář Komárek, který by chtěl ve sněmovně zakázat podávání tvrdého alkoholu.

V Ugandě uzákonili, že homosexuálové mohou být odsouzeni až na doživotí a také zakázali minisukně. Ve Venezuele stále umírají lidé při demonstracích proti socialistické vládě, protože se jim nelíbí, že v obchodech nejsou základní potřeby, ale naopak korupce a kriminality je ažaž. To německý exprezident Wulff si konečně mohl trochu oddychnout, protože soud ho obvinění z korupce zbavil, úřad mu to ale už nevrátí. Pentagon musí šetřit, takže americká armáda bude vbrzku nejmenší od období před druhou světovou válkou.

Bitcoin má opět potíže, japonský Mt.Gox, největší burza této elektronické měny, musel zavřít, protože z něj zmizelo 350 milionů dolarů. Extrémisté z Islámského státu v Iráku a Levantě, kteří ovládají například syrské město Rakka a bojují proti ostatním syrským opozičním skupinám, požadují, aby jim křesťané platili daň ve zlatě za to, že mohou žít, a také se omezili v náboženských projevech, za které považují třeba opravy kostelů, jinak jsou prý pro ně pouze legitimními terči. Vědci z Centra pro výzkum biodiverzity z Frankfurtu nad Mohanem oznámili, že po velice mírné zimě čeká střední Evropu masivní invaze komárů a to včetně druhů pro naše zeměpisné šířky exotických. Ať nám toho pije krev, co nejméně přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio