Petr Schwarz: Události týdne

22. únor 2014

Ukrajina se třese v základech a hrozí, že se rozpadne na kusy. Už několika měsíční protesty proti proruské vládní garnituře prezidenta Janukovyče tento týden vygradovaly k dalším vrcholům, po kterých se mrtví počítali na desítky.

Tajná služba napřed ztotožnila protestující s teroristy a pod tímto heslem zahájila operaci, při níž zpočátku obsadila i část Majdanu, kyjevského náměstí, které je centrem nepokojů. Jenže to si opozice nedala líbit a boje stále přitvrzovaly bez ohledu na občasná a brzy porušená příměří. Na podporu protestujících Ukrajinců se sešla i docela velká demonstrace na pražském Václavském náměstí. Čeští komunisté ale ukázali, že mají k Moskvě stále blízko, podle předsedy jejich zahraničně-politické komise Krajči násilnosti iniciovaly USA spolu s Evropskou unií a střety jsou způsobeny nástupem ukrajinského fašismu. Krajča se tak chabě pokusil napodobit svou stranickou kolegyni stalinistku Semelovou, ale její výrok z týdne minulého, že pochybuje o vynucenosti doznání Milady Horákové, stále ještě v neomalenosti vede.

Do souboje komunistických gigantů se nečekaně zapojil i bývalý prezident Klaus, který zřejmě nemůže unést, že jeho názory už nikoho moc nevzrušují. V jeho interpretaci je Západ nezodpovědný, když dává Ukrajincům naději, že si sami mohou rozhodnout, jestli chtějí směřovat k Západu či k Východu. Podle Klause je Ukrajina historickou kolébkou ruské státnosti a proto prostě má být na Rusku závislá a basta. Kromě toho, že by Ukrajinci asi panu profesorovi doporučili doplnit si základní znalosti historie, třeba jaký je rozdíl mezi Kyjevskou a Moskevskou Rusí, Klaus nám zřejmě objasnil, co si představuje pod svým hlásáním národních států, ale i sebeurčením národů a koneckonců demokracií vůbec. Děkujeme.

Do funkce české ombudsmanky nastoupila Anna Šabatová, která by chtěla ze své pozice zlepšit veřejnou zprávu, což je úkol vskutku Herkulovský a nezbývá, než jí popřát pevné nervy, zvláště vzhledem k tomu, že nejvíce, co může ombudsman udělat, je zveřejnit, co který úřad spáchal. Poslanecká sněmovna celkem v klidu dala důvěru nové vládě, jen se kolem toho pár hodin povídalo a prezident Zeman připojil pár svých proslulých bonmotů. Následně odjel do jižních Čech ujistit mlékaře z Madety, že bude v Bruselu bojovat za to, aby si mohli na svou unikátní pomazánku stále psát pomazánkové máslo. Připojil také pár uštěpačných poznámek na téma kompetentnosti EU a nesmyslnosti některých jejích směrnic.

Protože v Moskvě se ale zřejmě stále řídí Chruščovovským „dohnat a předehnat“ rusko-bělorusko-kazachstánská celní unie zakázala do budoucna výrobu i dovoz spodního prádla z umělých vláken, což by znamenalo, že místní dámy se v naprosté většině budou muset obejít bez krajkových kalhotek, což se pochopitelně nelíbí jim ani jejich partnerům. Čínská armáda oznámila, že bude potřebovat větší tanky a kokpity letadel, protože za poslední desetiletí Číňani vyrostli a ztloustli. Americký soud poslal na skoro tři roky do vězení čtyřiaosmdesátiletou jeptišku, která se s dalšími dvěma aktivisty prostříhala dráty ke skladu obohaceného uranu a ozdobila ho protiválečnými nápisy, čímž dosti zesměšnila tamní bezpečnostní systém. Ať nad násilím, zmarem a hloupostí co nejčastěji vítězí rozum, mír a dobrá vůle, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio