Petr Schwarz: Události týdne

15. únor 2014

Expremiér Nečas byl obviněn, že uplácel poslance a hrozí mu až šest let vězení. Olomoucké státní zastupitelství v této souvislosti vydalo pozoruhodnou zprávu, podle které jde v této věci o zodpovězení celospolečenské otázky zásadního významu, co se v politice smí a nesmí, což celkem pochopitelně nahrálo na smeč protestu ODS, že její bývalý předseda není pokusný králík.

Olomoucký státní zástupce Ištvan tak přišel s novou interpretací role svého úřadu, protože doposud se mělo za to, že státní zástupci by měli stíhat to, o čem se ví, že je to zločin, zatímco zodpovídání celospolečensky důležitých otázek mají v kompetenci instituce jiné. Rozhodně chtít po řadovém občanovi, jímž je nyní i Nečas, aby za své peníze v souboji proti mnohem většími možnostmi oplývající státní mašinérii řešil společenské otázky, se zdá poněkud nefér a můžeme jen doufat, že podobné zodpovídání se nebude chtít i jiných řadových občanech, kteří třeba nemají ani takové možnosti jako bývalý předseda vlády.

Ištvan nahrál spekulacím, že se snaží zakrýt blamáž v kauze Nagyová, kde tvrdil, že cílem jsou takzvaní kmotři, zvláště pražský démon Rittig, jenže v tomto směru se vyšetřování nějak zadrhlo, a jak tento týden přiznal pro Aktuálně.cz šéf útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Šlachta, ani po osmi měsících nejsou strážci zákona schopni se vypořádat se zašifrováním zabavených Rittigových počítačů, takže nemají nic v ruce. Ištvanovi trochu pomohla z kaše jeho pražská kolegyně Bradáčová, která den nato vzala Rittiga do vazby kvůli kauze pražských jízdenek.

Česká republika je podle ministryně pro místní rozvoj Jourové nejhorší v čerpání evropských dotací, přijít o tolik miliard si žádná jiná země nedovolí. To pravověrný slovenský nácek Kotleba, který byl v přímé volbě zvolen banskobystrickým županem, evropské dotace nechce, protože prý nechce závislost své země na Evropské unii, a první, na čem tuto svou ideu demonstroval, byly školy v jeho působnosti, kterým zatrhl dotace na modernizaci, za což mu budou jistě studenti vděčni.

Asi ho ale budou mít méně rádi, než mají studenti německou učitelku, která s nimi vyrazila na pivní slavnosti a při tanci na stole upadla a zranila se, což jí soud překvapivě uznal jako pracovní úraz.

Švýcaři těsně schválili v referendu omezení přistěhovalectví, a vytvořili tak otázku, co bude se Schengenským prostorem volného pohybu.

V Belgii zase poslanci schválili možnost eutanázie pro děti, čímž se jim podařilo proti sobě spojit instituce křesťanské, židovské i islámské a také pediatry, kterým dost vadí, že tak zásadní zákon byl přijímán narychlo.

Plačící dítě

Nepokoje na Ukrajině neustávají a obě strany se čím dál víc radikalizují, jako nereálná možnost nevypadá ani občanské válka.

Ta už řádí ve Středoafrické republice, kde se oboustranně masakrují křesťané a muslimové, jenže křesťanů je víc, a tak panují obavy z exodu celé místní muslimské komunity.

Naopak v Nigérii muslimští extremisté srovnali se zemí celé město a v Iráku další město dobyli a už připravují svou měnu, která by měla mít na bankovce portrét bin Ládina a z druhé strany obrázek hořících mrakodrapů Světového obchodního centra, čímž naznačují, čeho si váží a co mají v plánu. Jiným islámským extremistům se podařilo v Iráku při natáčení propagačního videa se sebevražedným atentátníkem vyhodit se do vzduchu i s autem plným výbušnin, takže místo jednoho sebevraha jich nakonec bylo přes dvacet, což jistě je pro plánované oběti dobrá zpráva.

Indické letadlo letící do Austrálie muselo po cestě nouzově přistát v Malajsii, protože jeho posádka objevila na palubě podezřelý balíček. Jak se posléze ukázalo, místo nálože byly v balíčku tři zlaté cihly, ke kterým se překvapivě nikdo nepřihlásil.

Ať nacházíme nečekané poklady, a nejen ty zlaté, přeje do příštího týdne posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio