Petr Schwarz: Události týdne

28. září 2013

Německé volby vyhrála konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Merkelové zcela drtivě, k nadpoloviční většině v Bundestagu jí chybí jen pár mandátů. Jenže právě to její vítězství silně problematizuje, protože konzervativci přišli o svého přirozeného partnera FDP, kterému ke vstupu do parlamentu hlasy chyběl, a do koalice mají na výběr mezi sociálními demokraty a zelenými, což pravda nejsou zrovna názorově jim nejbližší strany.

V Česku by ale měla Merkelová problém zcela fatální a vítězství ve volbách by jí bylo asi nanic – prezident Miloš Zeman totiž oznámil pro Financial Times, že po našich volbách on nepodpoří koalici z opačných částí politického spektra. Také prezident Zeman oznámil, jak hodlá podpořit svůj fond na umořování státního dluhu, ve kterém se zatím sešlo nějakých 300 tisíc korun, což na splácení bilionů pravda není mnoho. Nyní mají pomoci podnikatelé, kteří by chtěli jet s hlavou státu na nějakou jeho zahraniční cestu, které, jak prezident řekl, hodlá „vydírat“, což je cesta vskutku zcela neotřelá, která kapitány průmyslu moc nepotěšila. Mohli by pomoci i jiní, protože finanční bohatství Čechů vzrostlo za minulý rok o 18 tisíc korun na hlavu na současných 260 000, což naši zemi řadí na konec třetí desítky ve světovém žebříčku.

Podle průzkumu agentury STEM si 80 procent Čechů myslí, že zavedení přímé prezidentské volby bylo správné, 60 procent prezidentovi přeje velké výkonné pravomoci, a také skoro 90 procent si myslí, že má být přísně nadstranický. Jeden z volebních lídrů Strany práv občanů – Zemanovců a ministr vnitra v demisi Pecina si ve vládě vyjednal, že může pro svůj resort nakoupit auta za půl miliardy. Jinak ale pracovníky svého resortu moc nepotěšil, protože požadovaný nárůst platů policistů, hasičů a dalších složek bude jen pro někoho a jen nevelký.

Zato nás ale podle vlády v demisi čeká hospodářský růst a také vyšší příjmy rozpočtu, schválený rozpočet na příští rok má přesto schodek 112 miliard, jelikož kabinet chce dát na výdaje o 24 miliard více, než chtěl dát kabinet předchozí. Podle zprávy Evropské komise ale přišlo Česko jen předloni a jen kvůli špatnému výběru DPH o 109 miliard, což by současný schodek skoro pokrylo, jen se ještě naučit ty daně vybírat. Možná by také pomohlo vzít si vzor z italských úřadů, které dokázaly jednomu z předních členů sicilské mafie Cosa Nostra zabavit majetek za bratru 18 miliard v naší měně. Už tradiční problémy s penězi mají ale i Spojené státy, jejich ministr financí upozornil, že pokud rychle kongres nezvýší dluhový strop, v půlce října bude vláda bez peněz a nebude tak třeba na války. Papež František při cestě na Sardínii kritizoval současný svět za zbožštění peněz.

Somálské islamistické milice Šaháb zaútočily na velké obchodní centrum v Keni a bez milosti pozabíjely hodně přes stovku lidí, kteří nevěděli, jak se jmenuje matka proroka Mohammeda. Jiní islamisté, pro změnu z Talibanu, povraždili v Pákistánu při sebevražedném atentátu 8 desítek křesťanů před kostelem a další islamisté z Nigérie postříleli na falešných silničních kontrolách převlečení za vojáky 150 lidí.

Egypt po zkušenostech s islamisty ve vedení státu zakázal Muslimské bratrstvo. Prezident přísně muslimského Íránu Rúhání v OSN tvrdil, že jeho země není pro svět hrozbou a že opravdu nechystá jaderné zbraně. Aby mu aspoň někdo věřil, připustil, že holocaust se opravdu stal, což jeho předchůdce Ahmadínežád popíral. Čtyři sta kilometrů od epicentra velkého zemětřesení se u pákistánského pobřeží nečekaně vynořil z mořských vln nový ostrov, podle některých odborníků se ale zase brzy do vln ponoří. Ať my máme pod nohama stále pevnou půdu, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio