Petr Schwarz: Události týdne

6. duben 2013

První český přímo zvolený prezident Miloš Zeman odjel na návštěvu Slovenska a ještě předtím vztyčil na Pražském hradě vlajku Evropské unie, což Institut bývalého českého dvakrát parlamentem zvoleného prezidenta Václava Klause nepřímo přirovnal k vyvěšení vlajky s hákovým křížem za nacistické okupace.

Nejvyšší soud potvrdil amnestii pro tři aktéry kauzy H-systém. Některým klientům H-systému hrozí, že přijdou o střechu nad hlavou, pokud za své domy už potřetí nezaplatí – poprvé totiž zaplatili za to, co H-systém nepostavil, pak domy dokončili za své a nyní tyto postavené domy chce konkurzní správce H-systému prodat v dražbě, což by pro už oškubané rodiny znamenalo, že je oškubou ještě důkladněji.

Vědci prý brzy budou schopni přímo pozorovat temnou hmotu, kterou zatím neviděli, i když vědí, že ve vesmíru jí je nejvíc. Nový papež František zkrátil velikonoční mši, Urbi et Obrbi žehnal jen v italštině a také prý uvažuje o zrušení Vatikánské banky. Svým způsobem revoluci zažívají i ženy v Saúdské Arábii, mají totiž už dovoleno jezdit na kole, i když jen v mužském doprovodu a s kompletně zahaleným tělem.

Pražská městská policie nakoupila svým zasloužilým strážníkům stříbrné cihličky za čtyřnásobek normální ceny a pak jim je nechala zdanit. V Česku se objevilo koňské maso obsahující nebezpečná analgetika. Ministerstvo zemědělství připravilo zákon, podle kterého si mají opravy veřejných vodovodních přípojek hradit občané sami. V Číně si chtějí postavit repliku Karlova mostu, že by uvažovali o replikách jiných českých pozoruhodností, agentury nic neříkají.

Severní Korea vyzvala některé země včetně Česka a Ruska, aby zvážili evakuaci svých ambasád v Pchjongjangu a dál se tváří, že chce válčit se světem. Starosta Havlíčkova Brodu musí rozhodnout, jaké bude zábradlí na místním mostě, protože se odborníci dvou příslušných odborů nemohou odborně dohodnout. V Německu mrazy vyhubily celý třísetčlenný bleší cirkus a v Česku se z dlouhé zimy rozmáhají deprese mezi lidmi.

Protivládní iniciativy v čele s nejhlasitější Holešovskou výzvou oznámily, že budou demonstrovat na Václavském náměstí, aby současný kabinet odstoupil, a když to během neděle neudělá, budou blokovat Strakovu akademii, aby tam vláda nemohla vládnout, protože pak by podle jejich představ prezident Zeman mohl jmenovat vládu, ve které by zasedli představitelé těchto iniciativ a udělali svět nebo aspoň českou republiku lepší, a proto pozvali na demonstraci i poslance Víta Bártu a senátora Tomia Okamuru, aby jim s tím pomohli, a taky objednali vlak, aby se jím mohli do Prahy zadarmo svézt demonstranti z Ostravy. Aby vládl taky alespoň někdy a někde zdravý rozum, přeje posluchačům Českého rozhlasu plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.