Petr Šabata: Proč jsou opatření proti nákaze v Česku úplně jiná než u sousedů?

7. prosinec 2020

Něco tady nehraje. Česko se zdaleka nevyrovnalo s druhou vlnou koronavirovou, přesto zvolilo úplně jiný způsob rozvolňování než úspěšnější sousedé.

Osmkrát lidnatější Německo s necelými 18 tisíci oběťmi covidu (Česko má úmrtí s nákazou takřka 9 tisíc) prodloužilo všechny restrikce až do 10. ledna. Kancléřka Angela Merkelová se s premiéry spolkových zemí dohodla, že zůstanou zavřené restaurace, muzea, divadla i další volnočasová zařízení. Jen školy a školky zůstávají stále otevřené, protože ty jsou pro vládu prioritou.

Čtěte také

V Česku jsou od čtvrtka podle tabulky zvané PES otevřené restaurace, všechny obchody i služby, muzea a galerie, fitness centra, skončil noční zákaz vycházení, část dětí se vrátila do škol, další se přidávají dnes. Byť při tom všem platí omezující pravidla, je rozdíl oproti Německu nebetyčný.

Platí to i při pohledu do Rakouska, kde nejsou poslední údaje o nákaze povzbudivé, ale i tak má za poslední týden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel jen polovinu úmrtí ve srovnání s Českem.

V pondělí se tam otevírají školy, obchody, služby, ale restaurace a hotely mají smůlu až do 6. ledna. A to včetně těch na horách, kde se sice na Štědrý den rozjedou vleky, ale v podstatě jen pro místní, protože ostatní přijíždějící z rizikových oblastí, což jsou aktuálně všichni sousedé včetně Česka, musí bez pardonu do desetidenní karantény.

Sto způsobů, jak přijít o důvěru veřejnosti

Čtěte také

V Rakousku budou taky až do ledna zavřená vnitřní sportoviště, zrušeny jsou adventní trhy a dál platí zákaz nočního vycházení. V Polsku jsou restaurace zavřené zatím do 27. prosince. Na Slovensku se čísla zhoršují a mluví se o tvrdém lockdownu ještě do Vánoc.

V Česku se lyžařské areály otevřou ne na Štědrý den, ale už 18. prosince, přesná pravidla se ještě domlouvají. Ministr zdravotnictví Jan Blatný k tomu uvedl: „Věříme, že většina lidí tam jede opravdu za sportem, nikoliv za večerní zábavou.“ Kdy byl někdo z vlády naposledy lyžovat na českých horách?

Italská střediska zůstanou zavřená do 7. ledna, stejně tak i Francie a Německo otevřou hory až po Třech králích. Přímo ve sváteční dny nebudou smět Italové opustit domovskou obec, zákaz nočního vycházení znemožní i účast na půlnočních mších na Štědrý večer.

Čtěte také

Takhle přísně se na Vánoce připravily země, které zvládly druhou vlnu lépe než Česko, kde sice křivky rovněž klesají, ale pomalu, zoufale pomalu. A to mluvíme o číslech z klidných dnů před otevřením hospod.

„Ale když se i malá část bude chovat neodpovědně, tak na to doplatíme všichni,“ komentoval ministr Blatný bujaré veselí v některých čerstvě otevřených restauracích i po 22. hodině.

Petr Šabata

Myslel si někdo ve vládě, která rozhodovala o této podobě rozvolnění, že všichni občané budou nová pravidla bezvýhradně dodržovat? Po devíti měsících života s nákazou, které by se daly nazvat i jako Sto způsobů, jak přijít o důvěru veřejnosti? Na tomto předpokladu je celé rozvolnění – dramaticky odlišné od všech sousedních zemí – opravdu postaveno?

Ne, tady něco nehraje.

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio