Petr Šabata: Babišovu obranu „našich lidí“ si vyrobila sama vláda Petra Fialy

25. duben 2022

Některé výroky Andreje Babiše (ANO) z poslední doby jsou nesmyslné: Rozdáme lidem desítky miliard korun – a tím citelně srazíme inflaci. Jiné zjevně nepravdivé: „Pan Fiala a jeho vláda nechali záměrně vyšponovat inflaci na třetí nejvyšší úroveň v EU, aby stát mohl kvůli všeobecné drahotě víc vybírat na DPH,“ napsal ve svých Lidových novinách.

Poťouchlé štvaní proti uprchlíkům před válkou Ukrajině je nechutné. Rady, jak čelit krizi, zas nevěrohodné od člověka, za jehož vlády bylo Česko deváté nejhorší na světě v přepočtu zemřelých na epidemii.

Čtěte také

A jeho poznámky o nedostatečné podpoře pro „naše“ lidi jsou sypáním soli do otevřených ran české společnosti soužené vysokými cenami energií, nebývalým růstem dalších životních nákladů a ohrožením následky války na Ukrajině. Přesto je na místě se ptát, zda tato jeho kritika nemá racionální jádro, zda vláda neměla jednat rychleji a promyšleněji a komunikovat přesvědčivěji, nejen fňukat nad Babišovou předvolební kampaní.

Meziroční inflace v Česku v březnu stoupla na 12,7 procenta, nejvíc od května 1998. A růst cen se čeká i v dalších měsících. To znamená, že v existenčním ohrožení se už několik měsíců ocitají nově desítky tisíc domácností. Vláda jim měla začít pomáhat rychle, důrazně a přesvědčivě už v lednu.

Dobré bezbolestné řešení není

V Česku je nyní asi 300 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. I jim věnuje vláda Petra Fialy (ODS) pozornost – je to pro bohatou slušnou společnost přirozené, a když se integrace povede, vydělá na to Česko ekonomicky i mezinárodně.

Čtěte také

Jeden příklad liknavého nedostatečného a špatně vysvětleného opatření: Chce-li kabinet Petra Fialy pomáhat cíleně, ne plošně, je navyšování příspěvku na bydlení dobrá cesta. Teoreticky. Prakticky se poslední úprava chystá s účinností od 1. července (žádat se dá tři měsíce zpětně). Dnes se o tento příspěvek hlásí pouze třetina lidí, kteří na něj mají nárok, byrokracii kolem žádosti zvládne totiž jen doktor práv. Od počátku experti vládě vyčítají, že by žadatelé rozhodně neměli mít povinnost dokládat každé tři měsíce výši nákladů. Ty přece stále rostou! Vláda je němá.

Čtěte také

Dobrým poradním místem kolem příspěvku na bydlení by pro seniory, samoživitelky a další žadatele mohly být úřady práce. Jenže ty jsou přetíženy jinou agendou včetně té uprchlické a aktuálně se jejich zaměstnanci chystají na stávkou pohotovost, protože jim vláda na začátku roku zmrazila platy. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) jim vzkázal, že nejsou peníze. Cože?

Anebo: Životní minimum kabinet valorizoval o 10 procent, od minulého zvýšení ale inflace vyskočila o 16 procent! Takhle opravu nevypadá rychlá účinná pomoc sociálně ohroženým. A rozhodně jí není ani hloupé divadlo s kontrolou marží.

Petr Šabata, šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

Vláda nejenže nese obrovskou zodpovědnost, aby zabránila nebezpečnému růstu nedůvěry ve společnosti, zažehnutí nových konfliktů, pocitu těch nejslabších, že zůstali v těžké chvíli opuštěni. Má k tomu i všechny pravomoci jednat a taky dost peněz, ne že ne. Dostane miliardy z EU, ale ty nepostačí. Takže přece poroste zadlužení státu, což sice není dobrá cesta, ale ještě schůdná s ohledem na jeho snesitelnou úroveň. Nebo vláda zvýší daně. Dobré bezbolestné řešení nemá po ruce.

Babiš je jen kibic v ohrožení. Veškerou zodpovědnost i kompetence má Petr Fiala.

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio