Petr Příhoda: Jak dál s lustračním zákonem?

10. prosinec 2013

Co je důležitější? Aby se ministrem nestal někdo s pozitivním lustračním nálezem, anebo abychom konečně měli fungující vládu? Toto dilema bezděčně nastolil svou předlistopadovou minulostí pan Andrej Babiš, bez jehož hnutí ANO si fungující vládu těžko představit.

Podobný problém nastává, kdykoli máme posoudit vztah obecně platného principu a jedinečného případu. Což se zdaleka netýká jen lustrací. U těch je záhodno vzít navíc v úvahu, že pouhopouhý fakt „neprolustrovanosti“ skýtá jen částečné poznání. Měli bychom se ptát, jak se takový člověk do té příslušné kategorie dostal a jak se tam choval. Něco o tom řekl sám pan Babiš, ale to jaksi nestačí.

Není úplně bez významu, že lidé jemu blízcí a jinak věrohodní nás ujišťují, že o jeho předlistopadové bezúhonnosti nepochybují. Ale zmíněné dilema trvá. Máme mít fungující vládu i za cenu, že v případě pana Babiše přimhouříme ve věci lustrace oči? Ten, kdo uvažuje o politice realisticky, nemůže popřít, že tu jde o problém. A že lustrační zákon se tu jeví jako přítěž.

Existují zajisté situace, kdy je tento zákon užitečným vodítkem, ale to jsou jiné případy. Nedivme se tedy, že i někteří soudní lidé veřejně prohlašují, že je na čase zákon zrušit. Totéž tvrdí i představitelé KSČM, ti tak ale činí z jiných pohnutek.

Někteří političtí analytici poznamenali, že poslední mimořádné volby a jejich důsledky naznačují zásadní změnu. Že končí polistopadová kapitola našich soudobých dějin. Jedním z projevů té změny může být i fakt, že slábne politická i společenská podpora lustračního zákona. Že se u nás prosazuje jiné vnímání předlistopadové minulosti. Tím netvrdím, že je to dobře, ale že to tak je.

Jistě bychom neměli k té minulosti zlhostejnět. Je ale asi na čase pokusit se uchopit ji důkladnějším způsobem. Jak „důkladnějším“? Asi více přemýšlivým. Zda bude o to zájem, to ovšem nevím.

autor: Petr Příhoda
Spustit audio