Petr Janyška: Francie očkuje stále masověji

13. březen 2021

Za tři dny minulého víkendu naočkovali ve Francii přes půl milionu osob. Očkovalo se na všelijakých provizorně upravených veřejných místech vakcínou AstraZeneca. O stejném víkendu se u nás naočkovala necelá desetina toho počtu. Navíc v příštích dnech dostanou francouzští lékaři na každý týden milion vakcín.

Ve Francii se rozhodli rozšířit očkování ve velkém na všeobecné lékaře, a ti se k projektu postavili velmi vstřícně. Už 40 tisíc z nich si objednalo přes lékárny vakcínu a domluvili si vždy na následující týden pacienty. Francie jde s rozšířením ale ještě dál, za pár dnů budou moct očkovat i lékárníci. V porovnání s našimi mají obecně daleko větší kompetence.

Čtěte také

Takto by to vypadalo, jako by ve Francii zápas s covidem probíhal snadno a hladce. Není tomu ale tak. Jako nikdo v Evropě, ani tato země nemá rychlé řešení a hledá si vlastní model pro tu děsivou kvadraturu kruhu: jak omezit co nejvíc kontakty mezi lidmi, přimět je k disciplíně a zároveň úplně neudusit život a ekonomiku. Proto tam fungují školy, i když děti mají ve třídě roušku a sportují jen venku. Parky a dětská hřiště jsou otevřené, obchody také, jen velká obchodní centra zavřela. Zavřená je i kultura: kina, divadla, muzea.

Lidé jsou tam jako všude vyčerpaní, někteří jsou hodně naštvaní, někteří to berou racionálně. Virus příliš neustupuje, teď se ve velkém rozmohla britská mutace a ta zase zaplnila nemocnice a lůžka na ARO, odkládají se operace. Francie má vysoká čísla, denně 20 tisíc nově nakažených a 300 mrtvých – to se bere jako velká tragédie. V porovnání se situací u nás to je ovšem zlomek. My máme nakažených o polovinu méně a mrtvých skoro stejný počet, je nás ale sedmkrát méně.

Snadné řešení nemá nikdo

Čtěte také

Tento stav vede francouzskou vládu k zavedení přísných pravidel. Už dva měsíce tam platí zákaz vycházení po šesté večer. Můžete být samozřejmě venku i potom, pokud k tomu máte přesný důvod. Ten vyplníte do formuláře papírového nebo si ho stáhnete do mobilu. Každý to zvládá a každému je také jasné, jakou dostane za nedodržení zákazu pokutu: 135 eur napoprvé, při trojím opakovaném nedodržení riskuje už 3700 eur a až šest měsíců vězení. A policie to opravdu hlídá, vidíte záběry, jak kontroluje lidem na ulicích večer mobily.

Vůbec se zdá, že francouzský stát funguje i pod náporem koronaviru spolehlivěji než náš a lidé mu víc důvěřují. Odvolávat vládu nikoho nenapadne. Její nedávná prohlášení, že do léta by situace měla být pod kontrolou, lidé berou s velkou rezervou, je jim ale jasné, že snadné řešení nemá nikdo. Hlavní naděje se vkládá do masového očkování, o žádném Sputniku se ale neuvažuje.

Petr Janyška

Nejsou tam vidět větší demonstrace proti nošení roušek. A že by se na nějaké objevil bývalý prezident, navíc ostentativně bez roušky, jako jsme toho byli svědky u nás, je nemyslitelné. A že by ho policie nepokutovala, je už úplně nemyslitelné. I Marine Le Penová má tolik sociální inteligence a vnímá zodpovědnost politika, že se ničeho podobného neúčastní.  

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio