Petr Holub: Zdražování potravin skončilo. Kdo ztratil a kdo vydělal

26. květen 2023

Konec dobrý všechno dobré, teď už budou potraviny za slušné ceny. K takovému závěru může dojít spotřebitel, který v tomto týdnu vyslechl výroky představitelů potravinářského sektoru, ať už šlo o zemědělce, výrobce, či obchodníky, o státních úřednících nemluvě.

Účastníci potravinářských debat k tomu měli hned dva podněty. Především přišla zpráva, že v dubnu poprvé za dlouhou dobu u potravin poklesla inflace. V některých případech dokonce nešlo pouze o zmírnění meziročního tempa zdražování, ale o skutečný pokles cen proti předchozímu měsíci, tedy březnu.

Čtěte také

Skoro zároveň oznámil předseda antimonopolního úřadu Petr Mlsna, že ukončil šetření na trhu s potravinami a přes veškerou píli a pozornost nezjistil, že by snad docházelo ke kartelovým dohodám nebo jiným zakázaným manipulacím s cenami. „Trh s potravinami funguje,“ pochvaloval si také ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Nadšení spotřebitele poměrně rychle přejde, když zamíří do obchodu a zjistí, že vejce i mouka jsou pořád o dvě třetiny dražší, než byly před dvěma lety, cukr je pořád na dvojnásobku ceny roku 2021. Možná tedy je co slavit, ale prakticky jen skutečnost, že už nebude hůře. Inflační bouře přešla, zničená krajina obchodu s potravinami se k běžnému fungování ještě neprobrala.

Zisk obchodníků a zemědělců se zvýšil

Čtěte také

Výroky úředních činitelů se snažily v každém případě naznačit, že veškeré zdražení zavinila nějaká vyšší moc, ať už jí říkáme válka na Ukrajině, nebo neviditelná ruka trhu. Ovšem v tomto případě nejsou jejich argumenty právě přesvědčivé. Lze skutečně doložit, že ve všech východoevropských zemích potraviny zdražovaly zhruba stejně, přesto se tím nedokazuje, že v pořádku byl trh se všemi potravinami.

Vděčným námětem konfliktu se ještě stanou ceny mouky, mléka, cukru a také vajec ve skořápce, tedy ceny zboží, kterého mají Češi přebytek, a proto ho exportují. Právě u těchto komodit se paradoxně zdražovalo nejvíc, ve všech případech patřila tuzemská drahota k evropské špičce. Logicky tady něco nefungovalo. Zdejší výrobci si jednoduše našli vyšší odbyt v cizině a tamní vyšší ceny pak přenesli i domů.

Petr Holub

„Šetření ukázalo, že zvýšené náklady zejména v prvovýrobě jsou schopny u jednotlivých komodit všechny články potravinové vertikály úspěšně přenášet až na konečné spotřebitele a udržovat si tak relativně stabilní obchodní přirážku, či ji dokonce zvyšovat,“ říká zpráva Antimonopolního úřadu. Jinými slovy potravináři, obchodníci a zvláště zemědělci dokázali na spotřebitele přenést nejen všechny dopady inflace, ale ještě zvýšit zisk. Podle Českého statistického úřadu se v zemědělství proti loňsku zvýšil o 33 procent, ovšem bez započtení patnáctiprocentní inflace.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio