Petr Holub: Zavřete fabriky! Až to bude nezbytné

7. březen 2021

Nekontrolovaný provoz v průmyslových podnicích je v této chvíli hlavním důvodem, proč se počty nakažených koronavirem, a tím i nemocných a hospitalizovaných budou dál zvyšovat. Tento názor má silnou odezvu mezi odborníky a těžko s ním polemizovat.

Jakkoli nejsou k dispozici výzkumy, které by potvrdily, že se pandemie přednostně šíří ve výrobních závodech, z pohledu předběžné opatrnosti a v situaci, kdy hygienická služba nemá epidemii pod kontrolou, se vyplatí provozy uzavřít.

Čtěte také

Je pravda, že lockdown průmyslu by byl mimořádně nákladný, protože vedle gigantické ztráty pro celou ekonomiku by trpěly i veřejné finance, ze kterých by bylo nutné vyplatit soukromým firmám a jejich zaměstnancům obrovské náhrady. Situace je ale kritická a průmyslníkům nezbývá než případná nařízení akceptovat a daňovým poplatníkům než je zaplatit.

Taková je tedy aktuální debata v Česku, v evropském srovnání ovšem není vůbec unikátní. V polovině ledna se vedla například v Německu a provázely ji stejné emoce jako dnes u nás. Tím, kdo nejvíc tlačil na zavření továren, byl sociálnědemokratický expert na zdravotnictví Karl Lauterbach, stejně jako v Česku se k mluvčím přísné uzávěry přidala sociálnědemokratická ministryně Jana Maláčová. V Německu podniky před uzavřením hájila Křesťanskodemokratická unie s bohatým zázemím mezi podnikateli, v tuzemsku se proti postavil podnikatel v rouše premiéra Andrej Babiš, přesněji řečeno jeho zástupce a ministr průmyslu Karel Havlíček.

Jiné preventivní nástroje

Češi si neradi berou příklad z Německa, není se co divit, ovšem v tomto případě je to na místě. Předně se v Německu ukázalo, jak je důležité, když se v diskusi kromě drtivých argumentů a emotivních výkřiků hledá také kompromis, přijatelný pro obě strany.

Čtěte také

Konsensus epidemiologů a průmyslníků se našel a neoznámil ho tehdy nikdo menší než prezident Frank-Walter Steinmeier. Vyzval všechny zaměstnance, pokud jen trochu mohou, ať zůstanou v režimu home office. Pokud do práce přece jen musí, jak tomu je ve výrobních provozech, pak je úkolem zaměstnavatele, aby uplatnil veškerou možnou prevenci, tedy využívání roušek FFP2, dezinfekci a co nejčastější testování.

Na tom se Němci shodli, taková pravidla se dodržují a námitky se neozývají. Jinými slovy: uzávěra v podnicích není podle německého výkladu možná, dokud se nezkusí jiné preventivní nástroje.

Petr Holub

V tuzemsku se užívá home office, nikdo ale neví, jak velká část zaměstnanců z kanceláří na něj přešla. O jeho co nejširším zavedení vláda s podnikateli a odbory nediskutuje. Není jasné, do jaké míry mohou ochranné prostředky a testy zabránit nákaze při výrobě nebo třeba při stavbě. Bylo by dobré znát na tyto otázky odpověď.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio