Petr Holub: Vláda, která nechce mluvit se svými občany

30. srpen 2024

Přesně o půlnoci ze soboty na neděli se na internetu objeví návrh státního rozpočtu na rok 2025. Daňoví poplatníci i další občané se tak dozvědí, jak se má utratit částka, která přesahuje dva biliony korun.

Nikdy od nástupu demokracie nebyla publikace čísel, která ministr financí navrhuje vládě očekávána s takovým napětím. Důvodem je prostý fakt, že dosud se informace o rozpočtu na příští rok vydávaly před koncem června.

Čtěte také

Vláda ale změnila zákon, nemusí říkat nic až do poslední srpnové vteřiny. Tato změna nebyla dobrý nápad.

Je pravda, že zvláště mezi ekonomy a politiky by se našla většina, která by s takovým krokem souhlasila. Obvykle se totiž hned po zveřejnění chopí rozpočtových dat různí nedouci, populisté a lobbisté, šíří chaos nesrozumitelnými poznámkami a snaží se debatu zmanipulovat.

Zaplať pánbůh, že tentokrát jsme toho ušetřeni. Namísto toho mohou o rozpočtu v klidu svých kanceláří diskutovat skuteční experti.

Nechme stranou, že to není právě postoj kovaných demokratů. Nemusíme ani zmiňovat, že nápad víceméně slušné a liberální vlády omezit přístup k informacím připravuje cestu pro budoucí autokraty, kteří se s občany nebudou chtít bavit už o ničem.

A co daňový poplatník?

Důležitější je, že utajování stejně nezastavilo lobbisty v jejich snaze ovlivnit rozpočet v zájmu společenských skupin, které reprezentují. V uplynulých dnech jsme zažili bouři diskusí o tom, kolik se má přidat jednotlivým skupinám státních zaměstnanců, kolik berou kuchařky ve školách, anebo hasiči.

Čtěte také

Pokud má někdo zájem ze státu dostat co nejvíc peněz, pak se aspoň k některým číslům o rozpočtu prostě dostane.

Kdo se nic nedozvěděl a do diskuse tedy ani nemohl zasáhnout, to byl daňový poplatník. Ví jistě, že bude platit i příští rok a že stát to po něm bude žádat s největší přísností. Neví ale, co dotyčný politik, který je správou a využitím peněz od voličů pověřen, s těmi penězi zamýšlí udělat.

Daňový poplatník se nakonec všechno dozví a podle vládou inspirovaných komentářů bude mít dost času, aby o rozpočtu diskutoval. Ale každá veřejná diskuse chvíli trvá, a je dost možné, že její závěr nastane až ve chvíli, kdy na jakoukoli změnu rozpočtu bude pozdě.

Dobře, daňový poplatník nemusí nic vědět. Ale jedna věc je na postupu kabinetu skutečně nepochopitelná: Rozpočet, to jsou vlastně peníze, které může vláda využít k realizaci svých plánů, které nachystala ku prospěchu společnosti. V červnu, když na to všichni čekali, ministři nic neřekli a připravili se tak o možnost k sebepropagaci.

Petr Holub

Ani na přelomu srpna a září, když rozpočet museli publikovat, nepředstaví své skvělé plány na velkolepé tiskové konferenci, ale příslušné složky jen pohodí někde na internetu.

Člověk by si skoro mohl myslet, že to s námi vláda tak úplně dobře nemyslí.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio