Petr Holub: Úsporný rozpočet? Cesta k pořádku teprve začíná

12. únor 2022

Rozpočtový deficit přece jen nedosáhne 300 miliard korun. Dokázala to vláda Petra Fialy, přesněji řečeno její ministr financí Zbyněk Stanjura s pomocí všech svých kolegů. Tím splnili předvolební slib, proto zaslouží od svých voličů pochvalu. Samozřejmě s dosažením jednoho z cílů se otevírají další otázky a tu nejdůležitější formuloval šéf odborů Josef Středula, když prohlásil, že k prosperitě se neproškrtáte.

Schodek rozpočtu může být jakkoli nízko, pokud přitom chřadne ekonomika, pak důvod k oslavě padá. A k prosperitě má tuzemské hospodářství ještě daleko.

Čtěte také

Přesto nemají námitky zase tak silnou váhu, protože rozpočtový schodek, který Česká republika musela snášet koncem roku, patřil k nejhorším v Evropě. Fialova vláda nás snížením deficitu nezachránila, napravila ale jednu z překážek pro bezproblémovou perspektivu této společnosti.

Než úvahy o tom, jestli nadměrné šetření nepoškodí zdejší ekonomiku, je ovšem na místě opačná pochybnost. Co když se schodek snížil příliš málo, co když jde v zásadě o kosmetické úpravy a skutečná práce na uzdravení veřejných financí teprve začíná.

Poměry se mohou zlepšit

Je pravda, že se loňský schodek 420 miliard snížil přesně o třetinu. Za většinu zlepšení ovšem mohou vyšší příjmy, konkrétně očekávané zvýšení výběru daní o 60 miliard a stejně velká částka, která připlave navíc z evropských fondů.

Čtěte také

Dalších 60 miliard se ušetří na tom, že se takřka úplně přestane vyplácet covidová podpora podnikatelům. Výchozí pozice pro ministra Stanjuru tedy nebyla úplně nepříznivá – to kromě snížení schodku umožnilo poslat víc peněz na důchodový účet a na investice. Zároveň ale vláda nebyla nucena řešit nejnaléhavější problém, který tuzemské rozpočtáře trápí.

Není možné žít bez dluhů, když jsou předem utraceny všechny příjmy, kterých člověk dosáhne. To je případ českého rozpočtu, který letos podle ministerstva financí utratí sto procent svých příjmů za mandatorní a kvazimandatorní výdaje, tedy za sociální dávky a platy státních zaměstnanců. Loni to bylo ještě o 10 procent horší, ovšem to je slabá útěcha. Je třeba najít úspory v řádu 300 miliard, aby se poměr povinných výdajů k rozpočtovým příjmům vrátil aspoň na úroveň před krizí.

Petr Holub

To je tedy úkol, který by vláda měla řešit už během přípravy rozpočtu na příští rok. Jednou možností, jak ho vyřešit, je zvýšit daně, druhou cestou jsou promyšlené reformy, které zajistí, že se peníze od daňových poplatníku budou utrácet efektivněji. V této souvislosti by se dalo říct, že úspory v rozpočtu na letošní rok nebyly příliš bolestné proti tomu, co Čechy čeká v nejbližší době. Nejde o strašení, spíše o připomínku, že poměry se mohou také zlepšit.  

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio