Petr Holub: Stále víc lidí pracuje. Kde vidíte krizi?

1. červen 2022

Mnoho znalců se shodne na tom, že nastanou vážné ekonomické nepříjemnosti. Dalo by se říci, že varovných hlasů není nikdy dost. Jedna okolnost však temným vyhlídkám odporuje, okolnost je to nadmíru důležitá a poslední ekonomická data potvrzují, že se v této věci k horšímu nic nezměnilo.

Proslulý prorok temných zítřků Nuriel Roubini, který úspěšně předpověděl globální finanční krizi, si dal práci s tím, aby vyjmenoval jedenáct důvodů, proč svět míří do další krize, pro kterou se už vžil název stagflace.

Čtěte také

Hned na druhém místě jmenoval trhání globalizačních řetězců, které mimo jiné umožňují vyspělým průmyslovým státům využívat pracovní sílu chudších rozvojových ekonomik, jak se stalo v minulých desetiletích zvykem. Na třetím místě pak slavný ekonom Roubini uvedl stárnutí světové populace, které se v ekonomice opět projeví především tak, že se zmenší nabídka pracovní síly, dokonce v zemích jako jsou Čína, Rusko nebo Korea.

Bez pracovní síly ovšem není možné vyrábět, ekonomický růst se zastaví a tím je jeden z předpokladů stagflace naplněn.

Pracovníci z Ukrajiny

Nejde o to zpochybňovat varování věhlasného akademika, těžko však pochopit, proč by se měly zmíněné potíže týkat Česka. Právě se objevila poměrně přesná data, že v prvním čtvrtletí vyrostl počet zaměstnaných o 30 tisíc. To je důležitá informace, která ze všech čísel nejlépe hodnotí stávající ekonomickou situaci a předpovídá další vývoj.

Čtěte také

Pokud podniky potřebují nové lidi, pak přece mají co vyrábět a jejich prosperita roste. A pokud jsou potřebné pracovní síly k dispozici, pak to svědčí, že lidé mají chuť pracovat a sami se zasloužit o to, jak kvalitní život budou žít.

Údaje o tom, že pracuje stále více Čechů a občanů v Česku žijících, se mohou v blízké buducnosti změnit. Nic nejde vyloučit. Nápadně však zpochybňují předpoklad, že také pro Česko platí dvě z nejdůležitějších Roubiniho výstrah. Jistě, Češi stárnou. Jenže jejich stavy jsou doplňovány ze zahraničí, naposled v tragické souvislosti ruské agrese na Ukrajinu. Každý Ukrajincům přeje, aby se mohli vrátit domů, ale v této chvíli pomáhají zacelit prázdná místa na zdejším pracovním trhu.

Petr Holub

Výpadky pracovníků v zámořských zemích mohou Čechy dokonce do určité míry potěšit. Vyspělé průmyslové státy Evropy se budou muset po těch, kdo mohou vyrábět, poohlédnout jinde, těžko však hledat jinde než na východě kontinentu, kde lidé dosud mají schopnosti vyrábět. Jak tedy může mít potíže země, která má dostatek pracovních sil a jistotu, že po nich poroste poptávka?

Mohou přijít těžké časy a existuje pro to hodně důvodů, jak říká ekonom Roubini. Kontrolní otázka však zní, jak se povede zemi, pro kterou některé z těch nejdůležitějších důvodů neplatí.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy    

autor: Petr Holub
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.