Petr Holub: Rozpočet, který probouzí paniku

8. červen 2022

Ministerstvo financí nechalo uniknout ze svých kanceláří první nástřel rozpočtu na rok 2023, který počítá se schodkem 295 miliard korun. Schytalo za to ostrou kritiku, jak se ostatně dalo čekat, protože návrh popírá předvolební slib o tom, že se schodek bude snižovat. Proč tedy ministr Zbyněk Stanjura únik připustil, tak zní otázka.

Nepochybně tím sledoval výchovný cíl. Zástupci opozice a všech možných resortů žádají od ministra stále víc peněz na platy, sociální dávky a provoz státu vůbec. Tak je strážce pokladny prostě předem upozornil, že s financemi to je opravdu špatné a že tedy nemá smysl ztrácet čas se zbytečnými žádostmi.

Čtěte také

Kromě toho se v návrhu skrývá ještě jedno radikálnější sdělení. Peníze totiž nebudou ani v příštím roce. Plánovaný schodek je sice o 15 miliard vyšší než u schváleného rozpočtu na letošní rok, výdaje rostou dokonce o 90 miliard, to ovšem neznamená, že se bude rozdávat.

O stejných 90 miliard se totiž zvyšují výdaje na sociální dávky a pokud laskavý čtenář Stanjurova návrhu vezme do ruky kalkulačku, tak snadno spočítá, že si takřka celou zmíněnou částku vyžádá samotná valorizace důchodů.

Nebudou penze?

Je to vlastně šokující zjištění. Důchody se musí zvyšovat, protože rostou ceny, to předepisuje zákon. Ovšem stejná inflační krize si vyžádá přes 20 miliard prostřednictvím rovněž povinného zvýšení státního příspěvku zdravotním pojišťovnám a vyšších nákladů na dluhovou službu. Dalších 20 miliard navíc půjde z pochopitelných důvodů na armádu a všechny tyto peníze bude možné získat pouze škrty v jiných kapitolách. Budeme mít vyšší schodek, přesto se úsporná politika ještě vyostří.

Čtěte také

V tom však není nejotřesnější poselství prvního návrhu rozpočtu na příští rok. Ze zveřejněných dat není těžké odvodit, že náklady na důchody napřesrok vysoce převýší příjmy důchodového systému, zřejmě o nějakých 70 miliard. Dočkáme se toho v příznivých časech, kdy se do penze ještě nechystají ty nejsilnější ročníky Husákových dětí a kdy vládne takřka úplná zaměstnanost.

Kdo hledá důvod, aby propadl panice, že nebudou penze, nemusí už hledat dále. Vláda s takovými rozpočtovými vyhlídkami se dostane pod tlak, už se ani nebude snažit o osvícenou politiku, která by zlepšila prosperitu české země, a bude mít dost práce s tím, aby pokryla závazky předepsané zákonem.

Petr Holub

Samozřejmě, není třeba ztrácet naději. Vládní politici jenom nechali uniknout pár detailů z návrhu rozpočtu a zdrželi se jakýchkoli komentářů. To tedy znamená, že ještě neřekli poslední slovo. Až návrh zákona představí oficiálně, pak třeba vysvětlí, že rozpočet jenom špatně vypadá a že ve skutečnosti bude začátkem nové cesty k prosperitě. Věřme tomu.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.