Petr Holub: Prvotní rozpočtový instinkt

1. září 2021

Není možné, aby si stát půjčoval na svůj provoz. Tato slova pronesl starosta jednoho malého města za Prahou a k tomu dodal, že nejde jen o jeho názor, ale že to tak vidí všichni místní, se kterými o tom mluvil. Tato věta vysvětluje všechno, co se v posledních dnech děje okolo státního rozpočtu na rok 2022.

Jak známo, právě v úterý uplynul termín, kdy má ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) podle rozpočtových pravidel poslat podrobný návrh na vládu. Stejně tak dobře je známo, že plán státních financí bude zatížen schodkem 390 miliard korun.

Čtěte také

Celkové výdaje překročí 1900 miliard, z toho investice činí zhruba 200 miliard. Jinými slovy, stát si půjčí nejen na investice, což by se ještě dalo omluvit, ale dalších 200 miliard na provozní výdaje, tedy platy státních zaměstnanců a sociální dávky. Všichni chápou, že něco není v pořádku.

Ukazují to výpočty Mezinárodního měnového fondu, podle kterého bude mít Česko napřesrok druhý největší schodek v Evropě. Svědčí o tom výroky samotné ministryně Aleny Schillerové, která se teatrálně zapřísahá, že víc než 390miliardový deficit opravdu nepřipustí.

Dokladem, co všechno je v nepořádku, je také upozornění prezidenta Miloše Zemana, který nepřímo připomněl, že zadlužit se je možné opravdu jen kvůli investicím, na ostatním je možné šetřit.

Rozpočet bude schvalovat příští vláda

To všechno jsou ovšem jen slova, dokonce by se dalo říci prázdná slova. Ve skutečnosti chodí za ministryní Schillerovou kolegové a žádají další a další peníze.

Čtěte také

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) dostane 12 miliard na platy učitelů, ministr Adam Vojtěch (za ANO) ze zdravotnictví vyjednal 15 miliard pro zdravotní pojišťovny, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) si prosadila 18 miliard na vyšší důchody pro matky, ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) dostane přidáno sedm miliard na dopravní stavby, šéf obrany Lubomír Metnar (za ANO) dvě miliardy na armádu.

Peníze ministryně financí obstarala prostě tím, že zvýšila odhad, jak napřesrok porostou mzdy a spolu s nimi i daně a rozpočtové příjmy. Schodek se tedy nebude muset zvyšovat. Za pozornost stojí, že skoro všechny přídavky půjdou opět na provoz.

Mnozí z těch, kdo skládání rozpočtu sledují, si rezignovaně povzdechnou, že vláda jenom sleduje přirozený politický instinkt, když před volbami rozdává. Blížící se volby mají ovšem ještě jednu souvislost. Všichni občané, kterým ministři slibují peníze, a také ti voliči, kteří se předem děsí toho, jaký rozpočet vznikne, nesmí zapomínat, že rozpočet ještě bude schvalovat příští vláda a příští parlament.

Petr Holub

Bude tedy ještě čas na diskusi, při které znovu zazní argumenty zdravého rozumu. Současní ministři napínají rozpočtovou strunu nad dosud známou míru, tím zároveň zvětšují riziko, že struna praskne a nově zvolení politici začnou bez ohledu na dosavadní sliby ve výdajích bezohledně škrtat.  

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio