Petr Holub: Převozníci přes rozbouřené vody. Co čekáme od starostů

26. září 2022

Zaručte nám jistotu. V ekonomickém ohledu právě tato věta rozhodla komunální volby a spolu s nimi i první kolo voleb senátních. Nejisté dodávky energií, stále rostoucí drahota, obava z nové nezaměstnanosti, někdy strach z uprchlíků, ve všech věcných tématech dominujících společenskému životu se najde společný jmenovatel a tím je právě zásadní ekonomická nejistota, největší od dob pádu komunismu.

Proto ve volbách do Senátu a také ve větších městech lidé hlasovali pro velké, tedy stabilní a pokud možno kompetentní strany s mnoha lidskými zdroji, jinými slovy pro ANO a koalici Spolu.

Čtěte také

V některých případech dávali voliči přednost silným osobnostem z místních sdružení, na které už byli zvyklí z dřívějška. Zakázka je ve všech případech stejná – pomozte nám v potížích, před kterými stojíme všichni.

Díky rozhodnutí voličů tedy na radnice nastoupí zkušení lidé, případně lidé se silným odborným zázemím. Zároveň není pochyb, že budou mít k dispozici víc peněz, než města dostávala kdykoli předtím. Radnice totiž inkasují většinu svých příjmů z takzvaného rozpočtového určení daní, tedy přerozdělením financí, které vyberou daňoví úředníci. Podíl měst na daních se zvýšil zásahem minulé vlády během pandemie covidu, zároveň jsou daňové odvody jedním z mála ekonomických parametrů, které se i dnes zlepšují.

Aby se v našem městě dobře žilo

Města a obce jsou tedy dnes více než kdy jindy silnými korporacemi, dost silnými na to, aby na úrovni elementárního každodenního provozu dokázaly čelit očekávaným potížím.

Čtěte také

Právě radnice se mohou zaručit za dodávku energií pro všechny veřejné instituce, a to včetně škol, nemocnic či kulturních a sociálních zařízení. Bude na nich, aby udržely v provozu sportoviště i veřejnou dopravu. Nutno ale připomenout, že pokud zvládnou zmíněné povinnosti, které lze shrnout také pod hlavičku „aby se v našem městě dobře žilo“, jejich úkoly zdaleka nekončí.

Ani v těžkých dobách nemusí město stagnovat. To znamená najít cestu ke slušnému bydlení pro ty, kdo se do dané obce chtějí přistěhovat. Ještě důležitější je však podporovat investice, třeba poskytnutím vhodných pozemků, a přitom hlídat, aby nové firmy nabízely kvalitní práci, tedy opravdu něco jiného než rozlehlé sklady za městem, které nakonec stejně sázejí na agenturní pracovníky z ciziny.

Petr Holub

Větší město, které dnes neinvestuje do výzkumu a vzdělání nastupující generace, může počítat s tím, že se jeho prosperita a tím kvalita života bude průběžně snižovat bez ohledu na to, jestli krize začíná nebo skončila.

Žijeme v těžkých časech, proč se tedy starat o zítřek, mohou si říci starostové a jejich voliči. Ovšem i rozbouřené vody, kterými právě teď Evropa prochází, mají nepochybně svůj druhý břeh a na něm uspějí právě ti, kteří se na přicházející časy nějak připravili.  

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio