Petr Holub: Odešla krize, dluhy po ní zůstaly

14. duben 2021

Zná to každá domácnost. Jednoho dne člověk skončí nákladnou rekonstrukci, pošle děti na studia a plánuje jako každý rok zahraniční dovolenou. Jenže najednou zjistí, že už nemá z čeho utrácet, namísto toho je třeba šetřit a vydělávat, aby vůbec bylo na splácení nových dluhů.

Ve stejné situaci jsou evropské země, když počítají ztráty a mimořádné náklady po pandemii koronaviru a s ní spojenou hospodářskou krizí. Dnes se tedy zdá, že i z Česka koronavirus odchází, zůstávají však po něm dluhy, za období 2020 až 2022 minimálně bilion, tedy tisíc miliard korun. To je důvod k zamyšlení.

Čtěte také

Sousední země se snaží mezi ekonomy i běžnými občany vzbudit nový entuziasmus tím, že malují nové perspektivy skvělých zítřků. Postavit takové vize na reálný základ se pokusil Ústav pro německé hospodářství z Kolína nad Rýnem, když zároveň nabídl scénář, co s gigantickými dluhy, které krize vytvořila.

Německo se zadlužilo vzhledem k ekonomickému výkonu o něco méně než Česko, přesto srovnatelnou částkou 650 miliard eur. Experti z Kolína radí, že s jejím splácením není možné spěchat. Nejde dluhy snižovat každý rok částkou přes 20 miliard eur, protože peníze by se musely vzít z jiných kapitol státního rozpočtu. Tam jsou ovšem potřeba, protože bez vládní podpory se ekonomika těžko vzpamatuje.

Když Ústav pro německé hospodářství doporučuje rozpočítat splácení dluhů na 40 let, pak mimo jiné upozorňuje, jak vážná je krize, která vlastně ještě neskončila.

Splátkový kalendář

Proto také není možné jako při minulé krizi spoléhat, že se Německo zbaví dluhů automaticky. Tehdy stačilo počkat, až podniky obnoví výrobu, odvedou víc daní a najednou bude dost peněz i na smazání dluhů.

Čtěte také

Tentokrát je třeba vytvořit závazný plán, který bude kromě otevírání nových perspektiv obsahovat něco jako splátkový kalendář. Stejně jak to známe ze svých vlastních rodin.

Česká vláda zatím snížila daně, jinak ovšem věrohodný plán na skvělé ekonomické zítřky nepředstavila. Je pravda, že se chystá utratit asi 700 miliard korun z evropských fondů, ovšem tyto peníze půjdou jako vždycky do digitalizace státu, do boje s klimatickou změnou a za zvýšení konkurenceschopnosti zdejších podniků.

Petr Holub

Zatím však není jasné, v čem spočívá nový přístup a jestli se dotace zase nerozpadnou do tisíců nepřehledných projektů, kterým nebude vůbec nikdo rozumět. O plánu, jak se zbavit dluhů, zatím nemluví vláda ani opozice.

Mít dluhy je normální a někdo je někdy zaplatí. Dál jsme se v diskusi zatím nedostali. Možná se ale o překonání pandemické krize něco dozvíme během volební kampaně.       

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio