Petr Holub: Nekupujte reality. Bytová bublina se nafukuje

10. listopad 2021

Lidé mají ušetřeno dost peněz, a přitom se bojí inflace, která hrozí z jejich skromného bohatství ukousnout. Proto je právě teď čas investovat do realit, tedy nakupovat byty. Ceny bytů rostou stabilně a inflace je nemůže ohrozit. Takové výzvy jsou v časech rostoucí inflace na denním pořádku, mají logický základ, přesto je nebezpečné, dalo by se říci nezodpovědné jim uvěřit.

Na finančních trzích a také na trzích s nemovitostmi totiž existuje jev, kterému se říká cenová bublina. Právě taková bublina se dnes nafukuje na českém trhu s byty a jako každá bublina hrozí prasknutím.

Čtěte také

Naposledy se to přihodilo v roce 2009, kdy ceny najednou poklesly o patnáct procent, pak se ještě mírně snižovaly a znovu začaly růst až o pět let později. Pokud tedy člověk uložil peníze do realit před prasknutím bubliny, pak jeho peníze ztratily na hodnotě jedním rázem a ještě potom se od nich odečítala inflace.

Něco podobného hrozí dnes. Přitom ceny bytů rostou tempem o deset až patnáct procent už šestým rokem, a tak jde o bublinu větší než minule. Důvod je v základech samotného cenového mechanismu, který formuloval slavný ekonom Joseph Stiglitz. Pokud je hlavním důvodem nákupu daného zboží víra investorů, že cena půjde dál nahoru, pak se dá mluvit o tom, že se bublina nafukuje.

Investice do nemovitostí za účelem ochrany majetku před inflací je rovnocenným motivem. Teď už jenom můžeme s napětím sledovat, co se přihodí.

Kdy bublina praskne?

Dalo by se dlouho diskutovat, jak nerozumná vládní politika pomáhala riziko zvětšovat. Nejdříve mohutnou podporou hypoték, potom zrušením daně z nabytí nemovitosti, k tomu mohutnými sociálními náhradami těm, kdo dočasně přišli o práci v časech covidu.

Čtěte také

Zní to takřka nelogicky, ale všechny tyto kroky se přetavily v nejrychlejší růst cen bytů v Evropě.

Na pražském trhu s byty dnes podle průzkumu společnosti Deloitte obvykle zaplatíte za metr čtvereční pět tisíc eur, v Německu jsou byty dražší jen v Mnichově, Hamburku, Frankfurtu a Stuttgartu.

Nutno dodat, že v Brně, Plzni nebo třeba Českých Budějovicích jsou ceny od tří do čtyř tisíc, tedy až dvakrát víc než podle realitní kanceláře F+B třeba v Lipsku.

Petr Holub

Za pozornost stojí, že k dalšímu nafouknutí bubliny se chystá i nastupující vláda Petra Fialy (ODS), která podle koaliční smlouvy hodlá snížit patnáctiprocentní sazbu daně z přidané hodnoty za výstavbu či rekonstrukci.

Podle plánu se tím sníží cena a zajistí dostupnost bydlení mladým, pokud se však trh s byty bude chovat jako dosud, jenom se tím zvýší poptávka a ceny půjdou proti záměru politiků nahoru.

Zbývá tedy otázka, kdy bublina praskne. Už v létě se objevily signály, že růst cen bytů zpomaluje. Držme si palce, ať to z kopce nejde stejně rychle jako před dvanácti lety.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio