Petr Holub: Eurodotace a mafie

20. březen 2013

Z jižních Čech přišla zpráva, jejíž dosah si jen málokdo uvědomuje. Policisté obvinili bývalé vedoucí zaměstnance českobudějovického dotačního úřadu z manipulace s výsledky soutěží o evropské dotace. Opravdu to příliš dramaticky nevypadá.

Ovšem při popisu výsledků policejního vyšetřování člověka zamrazí. Koncem roku 2007 vyhlásil dotační úřad Jihozápad druhou výzvu, do které mohli zájemci o eurodotace přihlásit své projekty. Další, třetí výzva následovala v červnu 2008. Dohromady šlo o šest miliard korun.

Novináři dosud psali dlouhé články o tom, jak je divné, že ve zmíněných výzvách vyhrávaly především ti zájemci, které své projekty svěřili třem zprostředkovatelským firmám. Tyto firmy měly velice blízko k jihočeské ODS a osobní vazby na jednu z nich měli vedoucí zaměstnanci dotačního úřadu Jihozápad. Zároveň média zaujalo, kolik projektů tehdy zamířilo v úvozovkách „na Hlubokou“, tedy k firmám, které mají v tomto jihočeském městečku sídlo, případně patřící lidem, kteří tam bydlí. Hluboká nad Vltavou je, jak známo, sídlem nejvlivnějších členů jihočeské ODS. Bylo to prostě divné a všechno nasvědčovalo manipulaci.

Skutečně zajímavé informace ale přinesli až minulý týden experti z protikorupčního policejního útvaru. Popsali totiž systém, jak úřad žádosti o eurodotace hodnotil.

Každý navržený projekt byl hodnocen podle podrobných kritérií a získal určitý počet bodů. Tento výsledek byl zanesen do databáze. Nakonec se výsledky v databázi seřadily od nejvyšší k nejnižší hodnotě. Který projekt byl nahoře, ten dostal dotaci. S takovým systémem se ovšem dá těžko manipulovat, protože databáze evropských projektů samy evidují, kdo do nich zasahuje a jaké položky změnil.

Právě proto vedení úřadu Jihozápad vytvořilo druhou, paralelní databázi. Když byl projekt vyhodnocen, tak se nezapsal do oficiální evropské databáze, ale do paralelního systému. Tam vedoucí pracovníci zjistili bodová hodnocení a podle policie pak přidávali či ubírali body desítkám projektů. Teprve po úpravách, které nařídilo vedení úřadu, se výsledky dostaly do oficiální evropské databáze.

Policií popsaný systém nese všechny rysy organizovaného zločinu. Přitom se začal používat ihned po vzniku úřadu Jihozápad v roce 2007. Úřad zřejmě vznikl rovnou jako expozitura organizovaného zločinu.

Tvůrce systému se navíc policistům očividně dosud nepodařilo odhalit. Bývalým vedoucím pracovníkům úřadům Jihozápad ještě nebylo v době vypsání druhé a třetí výzvy ani třicet let. Paralelní systém hodnocení evropských projektů tedy mohli sotva vymyslet sami, k tomu potřebovali odborníka s bohatými znalostmi o čerpání eurodotací. Vzniká tím otázka, kdo ovládá tuzemskou veřejnou správu a kde vlastně své znalosti získal.

autor: Petr Holub
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.