Petr Holub: Dlužník nechce pomoci dlužníkům

14. listopad 2020

Oblíbené české úsloví říká, že lidé jsou si rovni, někteří jsou si ovšem rovnější. Jiný zase nemusí být s ostatními si rovný vůbec.

Stará pravda platí i v časech ekonomické krize, kterou vyvolala pandemie. Není pochyb, že rovni si jsou mnozí z těch, které krize dostala do existenčních potíží. Někdo nemůže chodit do práce, jinému stát zavřel podnik nebo živnost, dalšímu se zhroutily sítě odběratelů, potíže nastanou, když nemůžete poslat děti do školy. Trpí samoživitelky, strádají důchodci, mimořádné příplatky musí dostat zdravotníci i pracovníci sociálních služeb. Všem těmto lidem stát přispívá. Rovní však nejsou ti, kteří se zadluží a čelí exekuci.

Čtěte také

V naprosté většině případů vláda nelení, přijme zákon na pomoc potřebným a parlament ho pak projedná v režimu legislativní nouze, která umožní normu schválit během pár týdnů. Všechno jen za tím účelem, aby postižení dostali podporu co nejdříve.

Jinak tomu bylo s novelou insolvenčního zákona, která se týká právě dlužníků. Evropská unie vyžaduje po členských státech jednotná pravidla, aby jejich soudy každého, kdo poctivě splácí své dluhy, po třech letech oddlužily. Zdejší vlády dlouhá léta dlužníky ignorovaly, přesněji řečeno, pomocí drakonických zákonů je předaly pod pravomoc exekutorů a insolvenčních správců. Ti mohli dluhy průběžně zvyšované o různé úroky a poplatky vymáhat donekonečna.

Aby stát napravil své chyby

Čtěte také

Pod tlakem nevládních organizací se situace pomalu zlepšovala. Dnes může také každý český dlužník požádat o oddlužení a po pěti letech splácení ho se souhlasem soudu také dosáhnout. Evropská unie si tedy vyžádala oddlužení už za tři roky a vláda za tím účelem sepsala zákon. Koronavirus možná uvrhne do dluhů další desítky nebo stovky tisíc občanů, proto vláda sněmovně zákon poslala v režimu legislativní nouze. To ale poslanci ve čtvrtek odmítli s výjimkou Pirátů, Okamurova hnutí SPD a sociálních demokratů.

Námitky proti jednání v nouzovém režimu je možné pochopit. Norma stanoví pravidla pro soudy a finanční transakce, proto je rozumné vzít si trochu času a návrh prozkoumat, jestli v něm není chyba. Zneklidňující je ale okolnost, že se podobná opatrnost neprojevila při projednávání zákonů, které například promíjely placení pojistného nebo slibovaly podporu těm, kdo neměli v časech krize na nájem.

Petr Holub

Těžko také přehlédnout, že značná část z devíti set tisíc dlužníků se dostala do bezvýchodných dluhů tím, že stát nedokázal regulovat pravidla spotřebitelských půjček nebo jiného typu závazků. Zákony o půjčkách se sice projednávaly důkladně, ovšem na osud těch, kteří byli těmito zákony vydáni do rukou bezcitných vymahačů, se stejně nebral zřetel. Nejde se zbavit pocitu, že stát dlužníkům něco dluží a mohl by to splatit třeba tím, že rychleji napraví své chyby.       

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio