Petr Holec: Zapomeňte na sex. Feri chtěl v politice skončit sám, jen na to v TOP 09 zapomněli

28. květen 2021

„Znovu už kandidovat nechci, mou láskou je právo,“ řekl na podzim roku 2018 v rozhovoru pro Prostor X mladý politik TOP 09 Dominik Feri, jenž při poslancování vystudoval práva a jehož kariéru teď utnulo obvinění z nevhodného sexuálního chování. Řekněme, že se tehdy severočeský poslanec nejspíš sebektiricky podíval na vlastní politickou stopu, a nic moc v ní prostě nenašel.

Zakladatel a nesmrtelný duch TOP 09 Miroslav Kalousek nazval Feriho „přitažlivým prodavačem“ značky své strany, zatímco František Laudát, bývalý šéf poslanců TOP 09 i její pražské buňky, „pozérem“. Oba dva trefili v podstatě to samé, jen trochu jinými slovy: Feri se v politice většinou nejvíc ze všeho věnoval sám sobě. Spíš než velké politické ideje po něm proto zbydou obleky šité na míru, dýmka a samozřejmě spousta stylizovaných fotek.

Čtěte také

Je proto ironie, že ho v prosinci 2018 zařadil bruselský web Politico mezi 28 osobností z 28 zemí, které máme v roce 2019 sledovat, protože prý můžou v budoucnu změnit tvář své země i celé EU. Zaprvé sám Feri právě tehdy mluvil o svém konci v politice a zadruhé nikdy podobně převratné domácí nebo zahraniční politické myšlenky nenesl. Ano, čtyřiadvacetiletý politik zdatný na sociálních sítích jistě uměl oslovit mladé voliče, i v tom je ale pro TOP 09 jistá ironie: nejvíc jich totiž dnes volí Piráty.

Feriho nakonec oživila pandemie covidu. Ne snad proto, že by nějak převratně změnil tvář boje s ní, ale kvůli jeho Instragramu. Popularita Feriho pandemického webu s barevnými vykřičníky, kde vysvětluje aktuální protipandemická opatření a který sleduje přes milion lidí, přesvědčil šéfku polomrtvé TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou, že téměř odepsaný politik nesmí chybět na kandidátce koalice Spolu v liberální Praze.

Forma trumfuje obsah

Čtěte také

A nejen to. Jen dva a půlroku poté, co sám veřejně hlásil svůj konec v politice, se Feri dokonce stal hlavní tváří pražské volební kampaně TOP 09, i když zdejší kandidátku vede šéfka TOP 09 Pekarová Adamová. Jeho konec tedy bude trojkoalici Spolu, složenou z ODS, TOP 09 a lidovců, v Praze hodně bolet, přestože podle svých předchozích slov už Feri vlastně kandidovat neměl ani bez současného obvinění ze sexuálního násilí.

Forma trumfuje obsah, říká se tomu v umění. V případě Feriho můžeme říct, že u něj jeho výrazný osobní styl vždy trumfoval skutečný politický obsah. Ne že by Feri ve sněmovně nějak zahálel u řečnického pultíku nebo snad chyběl v různých výborech, které si poslanci často zakládají hlavně kvůli přivýdělkům. Kromě trpkého konce po něm ale v politice nejvíc zůstane změna úpravy osobních prohlídek advokátů při vstupu do soudních budov. A to fakt není nic převratného.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio