Petr Holec: Minář a spol. znovu táhnou na Letnou. Stojí proti nim jiný Babiš

13. listopad 2019

Po období ticha o sobě dal znovu vědět spolek Milion chvilek pro demokracii.

Ten v červnu dostal na Letnou čtvrt milionu lidí požadujících rezignaci premiéra Andreje Babiše kvůli trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Na pondělní tiskovce oznámil, že 16. listopadu dá Babišovi na Letné znovu ultimátum: buď vyřeší svůj střet zájmů, zbaví se holdingu Agrofert a médií a odvolá ministryni spravedlnosti za ANO Marii Benešovou, anebo ať sám odstoupí.

Čtěte také

Jinak prý vypukne „další vlna silnějších a kreativnějších protestních akcí po celé republice,“ slibuje šéf spolku Mikuláš Minář. Podle něj teď Milion chvilek už taky neříká jen to, proti čemu bojuje, ale za co bojuje.

Spolek tím sice vyšel vstříc některým svým kritikům, kteří mu vytýkali pouze negativní motivaci, ve skutečnosti se ale nic moc nezměnilo: jeho hlavním terčem stále zůstává Babiš, i když boj proti němu je nově víc zabalený do boje za „elementární principy zdravé demokracie“.

Je to zajímavé načasování. Právě v den tiskovky Milionu chvilek totiž zveřejnila agentura STEM výsledky svého posledního průzkumu, ze kterého Babiš vychází výrazně posílený: stále zůstává nejpopulárnějším politikem, jeho podpora ovšem ve srovnání s červnem stoupla na 52 %.

Zima kreativních protestů

Čtěte také

V porovnání s dobou první megademonstrace na Letné ho tedy pozitivně hodnotí o 7 % víc lidí. A nejde jen o něj osobně. Všechny poslední průzkumy potvrdily i růst volebních preferencí ANO nad 30 %, zatímco tradiční opozice a hlavně její lídr ODS už delší dobu několik procent ztrácí.

Právě načasování ovšem v podobných momentech rozhoduje. V červnu byl Babiš stále trestně stíhaný a záhy mu hrozil soud, jeho podpora opadla a vládu rozkládalo nejmenování místopředsedy ČSSD Michala Šmardy ministrem kultury.

Právě kvůli trestně stíhanému premiérovi opozice a demonstranti navíc útočili i na rozhádanou ČSSD, že to ona drží Babiše ve funkci. Teď se ale premiér na Letnou metaforicky „vrací“ bez trestního stíhání, osobně i stranicky výrazně silnější a ještě i bez problému jménem Šmarda, který celé léto hrozil pádem vlády.

Čtěte také

Minář a spol. si proto můžou být téměř jistí, že Babiš jejich ultimátum nevyslyší. Silnější se totiž po létu oddechu nevrací jen premiér, ale i zmíněná ministryně Benešová, další hlavní terč demonstrantů: ta nyní v hitparádě politické popularity poskočila na pátou příčku, když jí důvěřuje 36 % lidí. I jí tak věří mnohem víc voličů než kterémukoli politikovi z opozice, která zkoušela sérii demonstrací proti Babišovi využít k vlastnímu politickému prospěchu.

Demonstrace obvykle ukončují vlády nebo politiky na sestupu, které zbavují trápení, nikdy ale ne ty na vzestupu. Síla momentu, říká se tomu. Milion chvilek měl nejsilnější moment v červnu, tehdy mu všechno hrálo do karet. Teď ho má ale pro změnu silnější Babiš. Nejspíš nás proto čeká zima kreativních protestů.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio