Petr Holec: Kolem Rakušana je stále husto. Po policejním šéfovi si vyšlápl i na další špagáty moci

12. únor 2022

Ministr vnitra a šéf STANu Vít Rakušan se s tím po volbách nemaže, začíná kolem něj být dost husto. Po schůzce s ním, kam přišel ještě jako nejmenovaný ministr vnitra, skončil policejní šéf Jan Švejdar. A před týdnem jsme se dozvěděli, že se šéf České pošty Roman Knap sešel s mecenášem STANu Michalem Redlem, aby prý probrali „špagáty moci“. Teď Rakušan rozprášil dozorčí radu České pošty.

Šéf STANu, kterého po volbách stihla série reputačních flastrů, vysvětlil odvolání osmi členů dozorčí rady České pošty tím, že v ní „místo politických trafikantů“ potřebuje „schopné odborníky“.

Čtěte také

Proč ne, v radě byli pohodlně zaparkováni politici, kteří si ve veřejných firmách tímto způsobem tradičně vylepšují vlastní, a případně i partajní rozpočet. Česká pošta se potácí ve ztrátě a na politické „trafikanty“ za desetitisíce korun měsíčně určitě nemá.

Jenže Rakušan náhle ukončil radní ČSSD a KSČM, zatímco „koaliční“ Martin Kuba z ODS dostal šanci rezignovat důstojně pár dnů předtím sám. Ironie je, že Rakušan v dozorčí radě nechal vlastního „trafikanta“, šéfa Svazu měst a obcí ze STANu Františka Lukla. Někdo by si proto kacířsky mohl myslet, že je to jen díky jeho partajní legitimaci. A nejen to.

Stopa podivných schůzek

Čtěte také

Rakušan dodnes nevysvětlil ani důvod, proč skončil Švejdar, za jehož podivný konec se kál se stejným zpožděním a neochotou, s jakými ve STANu prozřeli i se zmizením svého prvního místopředsedy a nyní už bývalého poslance Jana Farského na osmiměsíční badatelskou stáž do USA. Švejdar totiž jejich schůzku interpretoval opačně než Rakušan – to navíc v případě STANu trochu smrdí: policie nedávno oznámila, že šetří firmy kolem solárníka Věslava Michalika, místopředsedy, mecenáše a původně kandidáta STANu na ministra průmyslu a obchodu.

A když už jsme u mecenášů druhé nejsilnější vládní strany. Pouhý týden před „masakrem“ v České poště vyšlo najevo, že se v pražské italské restauraci sešel loni krátce po volbách šéf státního podniku Knap s podnikatelem a někdejším podporovatelem STANu Redlem, se kterým europoslanec strany Stanislav Polčák v minulosti kádrově řešil pražské veřejné firmy a už tehdy to vzbudilo vlnu kritiky. Redl býval blízkým spolupracovníkem Radovana Krejčíře a i jeho policie stíhala. Na rozdíl od Krejčíře ale nakonec soudu utekl díky „papírům na hlavu“, které ho částečně zbavily svéprávnosti.

Čtěte také

Takže se teď šéf České pošty vlastně schází s méně svéprávným člověkem. A není to jen z lásky k italské gastronomii, ale kvůli tomu, aby si ti dva řekli, „jak se přenastavují špagáty moci a vlivu“. Tak to aspoň vysvětlil Knap, podle kterého se v tom po volbách „každý snaží zorientovat“. To je jistě pravda, po volbách vždycky někdo zůstane bez špagátů moci a vlivu. I tady ale zůstává nezodpovězena klíčová otázka: Proč se šéf České pošty schází s podnikatelem, se kterým ve STANu konzultují i jiné veřejné firmy?

Rakušan byl kometou voleb, když v koalici s Piráty jako lídr vystřídal jejich šéfa Ivana Bartoše. Po volbách se ale za ním i STANem začíná táhnout stopa podivných schůzek, rezignací a reputačních průšvihů, které z pozice nově nabyté moci jen nerad vysvětluje. Odvolaný radní České pošty Jan Birke z ČSSD, který se o svém konci stejně jako ostatní dozvěděl z médií, označil Rakušanovo chování za „křupanství“. Řekněme, že spíš připomíná klasickou aroganci moci, proti které Rakušan v opozici tak rád bojoval.

Autor je komentátor serveru Info.cz  

autor: Petr Holec
Spustit audio