Petr Holec: Když se dva antibabišové perou, Babiš se směje

24. červenec 2021

Dvě antibabišovské koalice to logicky muselo doběhnout: společně chtějí porazit ANO premiéra Andreje Babiše, každá z nich chce ale taky sama vyhrát volby na úkor té druhé, protože se částečně přetahují o stejné voliče.

Proto se poslední dobou nejvíc perou mezi sebou. A nejvíc na svého potenciálního vládního partnera pálí Piráti a STAN, jejichž virtuální vítěznou plavbu utnuly poslední průzkumy volebních preferencí.

Čtěte také

Jejich volební koalice nejdřív zveřejnila desítku největších korupčních kauz od roku 1989, kde suverénně dominuje ODS, nejsilnější strana trojkoalice SPOLU; z deseti případů figuruje hned v sedmi, zatímco Babiš, úhlavní nepřítel, ani v jedné.

„Proti tomu chceme bojovat. To se nesmí opakovat, tato země nemá na to, aby ji mohli rozkrádat šíbři,“ komentoval to šéf poslanců STAN a kandidát na ministra obrany Jan Farský.

Ano, šíbři, kmotři a korupčníci. Je to nejen rétorický návrat do doby, na kterou v ODS chtějí zapomenout ze všeho nejvíc, protože z kdysi dominantní vládní strany udělala marginální partaj velikosti SPD. Farský voličům neřekl nic jiného, než ať prostě nevolí koalici SPOLU vedenou ODS.

Boj proti korupci

Teď Piráti a STAN svou „přátelskou“ palbu zopakovali, když ve spolupráci s platformou Rekonstrukce státu na Facebooku zveřejnili největší „hrobníky“ protikorupčních zákonů. A těm pro změnu osobně vévodí šéf ODS a volební lídr SPOLU Petr Fiala. Babiš je znovu daleko za ním. „Kapři si holt rybník dobrovolně nevypustí,“ uvedli k tomu Piráti.

Čtěte také

ODS se samozřejmě hlavním pirátským terčem nestala náhodou. Už nějaký čas se netají tím, že ji vláda s „revolučními“ Piráty děsí. A navíc je právě historie kmotrovské korupce asi její největší reputační slabinou.

A protože i Piráti a Starostové pečlivě čtou průzkumy veřejného mínění, tak dobře vědí, že korupce lidi stále intenzivně trápí. Ostatně kvůli ní ODS ztratila některé voliče navždy.

Ironie je, že ANO má v tomhle k Pirátům mnohem blíž než celá trojkoalice SPOLU.

Právě téma boje s politickou korupcí z něj totiž udělalo nejsilnější politickou stranu, ještě než Piráti v posledních sněmovních volbách rozjeli svůj vězeňský autobus, kde je dost místa pro každého.

Spokojený Babiš

Lídr trojkoalice SPOLU Fiala sice zatím na stále méně přátelskou pirátskou palbu reagoval mírem, když řekl, že jejich volební autobus veze pozitivní poselství. Jenže žádná palba nezůstane přátelská navždy.

A zvlášť, když i někteří členové vedení ODS a její přední politici stále nestrávili volební koalici s lidovci a TOP 09, protože jejich straně kromě jiného brání i v tom, aby ve volbách akcentovala některá svá tradiční témata.

Každopádně platí, že když se dva „antibabišové“ perou, Babiš se směje. Piráti a STAN totiž dělají kampaň za něj a ještě grátis. A navíc si může být jistý, že jak se blíží volby, budou za něj obě koalice „makat“ víc a víc.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související