Petr Holec: Kam zmizeli Piráti?

9. duben 2022

Mnohé pirátské myšlenky sice některé lidi děsí, před volbami se ale straně nedala upřít přinejmenším energie a viditelnost. Po vstupu do vlády ale jako by Piráti úplně zmizeli z politiky.

Poslední průzkum volebních preferencí agentury Kantar jim přisoudil bídných 7,5 procenta a vláda naposled zamítla jejich návrh plošné pomoci lidem s drahotou. A když kdysi bojovné Piráty k akci neprobudí ani průšvihy koaličního STANu, tak je fakt zle.

Čtěte také

„Chceme, aby bylo vidět, co Piráti prosadili, ne soutěžit o lajky,“ řekla místopředsedkyně strany Olga Richterová v rozhovoru pro Seznam Zprávy. V něm donedávna výrazná politička strany míchá sebelítost s politickou naivitou a prázdnotou. Věrně ale ilustruje povolební a vládní situaci Pirátů, kteří se stali „hvězdnou pěchotou“ podzimních voleb, ve kterých nakonec sotva prolezli do sněmovny.

Intelektuální rozjímání

Nesoutěžit o lajky je možná vznešený cíl do noční intelektuálské debaty u šálku tchajwanského čaje, ve skutečnosti ale o ně soutěží všechny vládní strany. Ostatně podívejte se na permanentní lajkománii na Twitteru, útočišti vládní pětikoalice. Navíc to zarazí zrovna u strany „ajťáků“, kteří svůj marketing vždycky dělali právě přes sociální sítě. Ostatně nemálo Pirátů se sběrem lajků pro komerční klienty živí mimo politiku.

Taky je ironie, že je zatím spíš vidět, co Piráti ve vládě neprosadili. Naposled třeba zvýšení rodičovské nebo plošnou pomoc s energetickou drahotou, jejíž návrh se nápadně překrývá s tím, co prosazuje opoziční ANO. A když už jsme u něj. Richterová v rozhovoru viní za volební výsledek Pirátů i jejich následnou slabou pozici ve vládě šéfa ANO a expremiéra Andreje Babiše. Jenže s tímhle brekem nikoho za srdce ani za hlavu nechytne.

Pirátská střídačka

Čtěte také

Politika je bojový sport a pláč se hodí spíš do krasobruslení. A málokdo to v opozici věděl tak jako Piráti, právě oni šli Babišovi po krku nejvíc. A ještě před ním i předchozí pražské koalici – i na zdejším magistrátu byli obávanou gerilou. Teď jako by ale Piráti seděli na střídačce a čekali, až je trenér povolá zpátky do hry. „Třeba v Praze mi přijde skvělé, že jsme po dlouhé době koalice, která vydržela celou dobu,“ říká Richterová v rozhovoru.

To už zavání satirou. Tohle je zaprvé lidem úplně jedno, místo prázdných cyklostezek spíš chtějí mít ve svém městě prázdné ulice pro auta, jak taky vyplývá z různých průzkumů. A zadruhé z průzkumů vyplývá, že právě v Praze Pirátům na podzim hrozí další volební debakl. Richterová bývala nejviditelnější političkou Pirátů, zmizení do vedení sněmovny ji ale očividně odtrhlo od reality.

A co hůř: Piráty ve volbách kroužkováním nejvíc ztrestali jejich koaliční parťáci ze STANu, jenže ze skokana voleb je její největší průšvihář. Pro Piráty by to měla být velká šance splatit přátelskou službu. A zvlášť když nemálo problémů STANu smrdí netransparentností, zatímco pirátskou mantrou je naopak transparentnost. I tady ale Piráti sedí na střídačce a dál jen ledují bolístky z voleb.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související