Petr Holec: Kolik facek snesou Piráti?

14. listopad 2021

„Zatím to ve straně vidím vyrovnaně,“ řekl místopředseda Pirátů Vojtěch Pikal předtím, než členové strany začali hlasovat o vstupu do nové vlády premiéra Petra Fialy. Bez ohledu na výsledek hlasování vlastně hlasují o tom, kolik potupných facek ještě snesou, než už znovu nenastaví tvář. Koaliční parťáci je totiž začali házet přes palubu ještě před jejich případným vstupem do vlády.  

Nechme teď stranou nezvolení pirátky Olgy Richterové místopředsedkyní sněmovny v prvním kole, kde ji potopili i poslanci „pětikoalice“.

Čtěte také

Ještě předtím označil jejich šéfa a potenciálního vicepremiéra Ivana Bartoše kandidát na ministra školství STAN Petr Gazdík za „podprůměrného“ lídra a dodal, že za volební propad koalice PirStan můžou i originální pirátské myšlenky nejen o genderu. A šéf STAN Vít Rakušan v podstatě ukončil koalici PirStan.

„Pokud se mě ptáte na současnou atmosféru ve STAN, tak je odpověď jasná: Příště půjdeme sami,“ popsal serveru Novinky.cz budoucnost koalice Pirátů a STAN v příštích sněmovních volbách. Pak se ale logicky nabízejí dvě otázky: Zaprvé, kdy koalici se STAN stejně hodí přes palubu i Piráti a vrátí se k vlastnímu pirátskému plavebnímu kursu? A zadruhé, jak vlastně chtějí fungovat ve vládě, ve které se od nich ještě před jejím vznikem distancují i Starostové, takže jsou hned dvakrát zbyteční?

Rušivý „divoký“ element

Čtěte také

Ano, Rakušan sice koalici PirStan oficiálně nerozpustil, Piráty ale nenechal na pochybách, že dřív nebo později prostě končí. Jestli ale už teď ve STAN vědí, že do příštích voleb jdou sami (případně s jiným partnerem, jak mají v tradici), nedává pro ně žádný smysl nechat se ve vládě příliš svazovat koaliční smlouvou s Piráty, protože záhy stejně přijde rozvod. A v něm každý myslí jen na sebe. A stejné platí i pro Piráty – proč kvůli nevěrnému koaličnímu parťákovi dál potlačovat svou pravověrnou pirátskou DNA plnou genderu, sdílení soukromého vlastnictví a různých kreativních daní?

A zvlášť když právě „nařezání“ jejich revoluční čistoty na úkor koalice se STAN stálo Piráty nemálo hlasů? Řekněme, že strana vstup do vlády s ODS, TOP 09, STAN a lidovci i navzdory jeho odpůrcům schválí. Co ale pak? Piráti i STAN zkoušeli voliče přesvědčovat, že jejich koalice není žádný „podvod“ a přežije i volby, už teď je ale jasné, že je jejich první obětí. A to i když STAN a SPOLU Piráty případně „uplatí“ velkorysým počtem ministrů.

Čtěte také

Piráti se ocitli v nebezpečné situaci. Vláda SPOLU a STAN má ve sněmovně většinu i bez nich a teď z nich zbytečnou partu udělal i šéf Starostů Rakušan. Jenže právě trvání koalice se STAN nechává Pirátům v nové vládě aspoň iluzi potřebnosti; bez STAN jsou nic. A zvlášť, když jsou právě oni v pětikoalici tradičních stran rušivý „divoký“ element. Bartoš logicky Piráty stále přesvědčuje, aby hlasovali pro vstup do vlády. Nejen Rakušan jim dal pádný důvod, aby hlasovali proti.   

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio