Petr Holec: Piráti ukročili do opozice. Pochopili, že slibovaná vládní pomoc s drahotou nefunguje

26. březen 2022

Největší nepřítel je vždycky koaliční parťák, jak ví dobře nejen prezident a expremiér Miloš Zeman. Po opozici, která to má ovšem v popisu práce, teď proto na vlastní vládu vypálili i Piráti. Ti k překvapení svých koaličních partnerů kvůli energetické krizi navrhli bonus na energie ve výši 400 až 800 korun měsíčně na domácnost.

Nejmenší vládní strana se tím přiřadila k opozici, která různé formy plošné pomoci před energetickou či palivovou „drahotou“ prosazuje už delší dobu. Piráti jen navrhují vlastní financování těchto doplatků. Peníze na ně chtějí vzít z příjmů státu z emisních povolenek, DPH nebo podílu na zisku energetické společnosti ČEZ. To je klasické pirátské řešení – férově si „vypůjčuje“ myšlenky od všech včetně sousedních Rakušanů.

Čtěte také

Piráti tím nezaskočili jen vládní koalici, ale i svou koalici s hnutím STAN. Jeho ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela totiž prosazuje vlastní balíček k energiím a žádný plošný bonus v něm nemá. A lidem na Twitteru spíš radí, ať doma vytápí jen na podle něj „ideální“ teplotu 18–20 stupňů. „Je to způsob, jak férově pomoci rodinám ze střední třídy a nízkopříjmovým rodinám, které mají napnutý rozpočet. Bohužel adresné dávky nefungují,“ vysvětlil serveru Novinky zmíněný pirátský návrh šéf jejich poslanců Jakub Michálek.

Zaprvé tím pálí přímo do vlastní vlády, která pořád odmítá plošnou pomoc, požadovanou opozicí. A zadruhé přiznává, že šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka dodnes nebyl schopný připravit skutečně funkční adresnou pomoc lidem zasaženým energetickou chudobou, kterých rychle přibývá. Jurečka se sice nedávno omluvil za byrokratické peklo, které žadatelům o státní příplatky způsobila nekonečná lejstra, a slíbil rychlou nápravu. Jenže ta se zatím nekoná. 

Sociální svědomí

Ironií to navíc byl právě Jurečka, kdo po loňských sněmovních volbách řekl, že jeho strana chce být „sociálním svědomím“ vlády. Ani to úplně nevyšlo a všimli si toho i Piráti. Ti jsou ve vládě poslední dobou téměř neviditelní, a teď se proto zviditelnili. A jak jinak než na úkor vlastní vlády – to vždycky funguje nejlíp. A nutno říct, že trefili i správné načasování.

Čtěte také

Po počátečním politickém smíru se totiž válka na Ukrajině logicky přesouvá do domácí politiky, když mobilizují i opoziční ANO a SPD. Šéf ANO a expremiér Andrej Babiš ve svém posledním Čau lidi tepe vládu za domácí nečinnost, zatímco SPD chce pro ukrajinské uprchlíky jen dočasnou pomoc a hned po válce jejich návrat domů. Nemění se ale jen politické klima. Po počáteční rekordní pomoci v posledních dnech citelně slábne i tok peněz, které na podporu Ukrajinců posílají díky inflaci chudnoucí Češi.

Po počátečním šoku z ruské invaze na Ukrajinu, který na několik týdnů logicky překryl veškeré dění, nyní přichází střízlivění. A to válku, a hlavně její socioekonomické důsledky přesouvá do domácí politiky. A zvlášť když nás na podzim čekají místní volby a navíc už letos vypukne i kampaň k volbě prezidenta, která proběhne začátkem příštího roku. Ve frontě na „sociální svědomí“ proto začíná být tlačenice a vláda si musí dát pozor, aby se sama nevytlačila mimo.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio