Petr Holec: ČSSD potápí další slib programového prohlášení vlády, blíží se volby

24. leden 2020

Po loňském jmenování Lubomíra Zaorálka ministrem kultury místo místopředsedy ČSSD Michala Šmardy, kterého odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman, byl mezi vládními stranami nějaký čas klid.

Teď se ale ANO a ČSSD znovu začaly hádat, když sociální demokraté odmítli zrušit superhrubou mzdu a taky zaměstnanecké stravenky. Zrušení superhrubé mzdy, kterou kdysi zavedla ODS, dokonce stojí v programovém prohlášení vlády.

Čtěte také

Její konec by lidem snížil daň z příjmu zhruba o procento, což je samozřejmě populární. Navíc právě snížení daní všem ANO nedávno znovu slíbilo. Jenže ČSSD to nyní odmítá s tím, že by pak lidé platili méně peněz státu, takže by měl státní rozpočet méně peněz na sociální dávky.

Pro ČSSD to zatím není úplně výhra, na serveru novinky.cz si za to vysloužila i článek s titulkem „ČSSD odmítá zrušit superhrubou mzdu. Lidem by totiž zbylo víc z výplaty“.

Pokud jde o zrušení stravenek, na nichž samozřejmě vydělávají jejich vydavatelé, zatímco stojí peníze majitele hospod a restaurací, kteří za ně neinkasují plnou cenu, dohodly se zatím ANO s ČSSD na kompromisu: stravenky budou existovat i dál, lidé ale dostanou k dispozici i tzv. stravenkový paušál v hotovosti.

Vládnutí jako předvolební kampaň

Čtěte také

Ten bude ve stejné výši a se stejným daňovým zvýhodněním jako stravenky, jen bude určitě oblíbenější u hospodských a restauratérů. Ti z hotovosti nebudou nikomu platit peníze jako ze stravenek.

Koaliční spor o superhrubou mzdu a stravenky se dokonce přenesl i do osobního vztahu mezi premiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem a vicepremiérem a šéfem ČSSD Janem Hamáčkem, kteří spolu zatím vycházeli až nezvykle dobře, byť právě ANO udělalo z kdysi dominantní ČSSD stranu bojující o přežití. V posledním sporu ale ani tak nejde o zásadní politické spory, ale o krajské volby: ty jsou letos na podzim a zvlášť pro ČSSD klíčové.

Pokud v nich utrpí další debakl, jaký ji stihl v posledních sněmovních, místních i evropských volbách, čeká ji nejspíš další chaos, který může stát hlavu i Hamáčka. Ten se totiž stal šéfem ČSSD s tím, že stranu zachrání právě účastí ve vládě s ANO. Letošní volební debakl by proto nemusel přežít, právě v krajích je nemálo odpůrců vládního angažmá ČSSD.

Čtěte také

Ti sice ještě zkousli, když Hamáček stranu nevyvedl z vlády ani kvůli nejmenování Šmardy, jak veřejně sliboval stejně jako předtím i kvůli nejmenování Miroslava Pocheho ministrem zahraničí, další volební výprask by ale nejspíš nestrávili.

Až do krajských voleb lze proto čekat, že se ČSSD bude ve vlastní vládě chovat spíš jako opozice a vládnutí prostě pojme jako předvolební kampaň. A zvlášť, když v některých krajích její současní i bývalí hejtmani kvůli strachu ze značky vlastní strany radši kandidují za různá místní uskupení, v nichž jméno ČSSD pro jistotu chybí – případně i za vlastní konkurenční projekty. Spor o superhrubou mzdu i stravenky je proto jen začátkem.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio