Petr Holec: ČSSD dělá další personální čelem vzad

11. únor 2020

Je to další kádrový comeback, který nejlíp napoví, že ČSSD nejspíš k probrání z kocoviny z moci nestačil ani sedmiprocentní výprask v posledních sněmovních volbách.

Protože jak jinak si vysvětlit, že místopředsedkyně strany a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová chce udělat šéfem Úřadu práce bývalého ministra obchodu a průmyslu Jiřího Havlíčka, který tak výrazně přispěl k volebnímu debaklu strany? 

Čtěte také

A nejde jen o to, že Havlíček samozřejmě nemá s agendou „práce“ vůbec žádnou zkušenost a že to celé navíc vypadá i jako klasická politická trafika, na které jsou voliči tak hákliví. Nebo že tím Maláčová perfektně nahrála premiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi, který překvapivý výběr Havlíčka označil za „špatný vtip“.

Hlavně jde o to, že ČSSD, která bojuje o přežití, znovu vytahuje politika, který jí vlastní neprozřetelností pomohl do politického předpeklí. V Lidovém domě proto nejspíš ztratili i zbytky soudnosti.  

Maláčová sice Havlíčka pro jistotu označila za „osvědčeného skvělého manažera“, exministr ale zatím projevil spíš opak. Právě on byl totiž hlavní tváří takzvané kauzy lithium, která vzplála těsně před sněmovními volbami 2017 a ČSSD vůbec nepomohla.

ČSSD a personální detox

Kdyby byl Havlíček skutečně „osvědčený skvělý manažer“, jak tvrdí Maláčová, tak takhle hloupou kauzu by před volbami samozřejmě nikdy nedopustil a celou věc by nechal až na dobu po volbách, kdy se politika zase vrací k normálu. On místo toho lithium doslova daroval politické konkurenci. A to ještě s tím nejlepším možným načasováním, které v politice rozhoduje. 

Čtěte také

Havlíček ovšem není jedinou tváří posledního volebního průšvihu ČSSD, kterou v Lidovém domě nečekaně „oživili“. Vloni v létě podobně náhle povolali z politického důchodu Lubomíra Zaorálka, když z něj udělali ministra kultury místo Michala Šmardy, kterého odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman. Zaorálek přitom byl volebním lídrem sedmiprocentního debaklu ČSSD, a záhy po volbách proto sám celkem logicky oznámil, že už nechce žádnou vysokou politickou funkci.  

A vida, teď je v ní zpátky. A podobně vysoká, jen úřednická, funkce „hrozí“ i Havlíčkovi. Toho by ostatně Maláčová šéfem Úřadu práce už jmenovala, kdyby se o post na poslední chvíli nepřihlásil i šéf svitavského Úřadu práce Jan Tesař, na rozdíl od Havlíčka zkušený adept.

Po několika volebních debaklech se už zdálo, že se i ČSSD poučila a projde si slibovaným personálním detoxem, jaký se aspoň částečně podařil ODS, stižené předtím stejným sedmiprocentním volebním fiaskem. Pak se ale začala vracet ke svým „osvědčeným“ tvářím a výsledkem jsou nejen pětiprocentní volební preference, které straně přisuzují poslední průzkumy. 

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio