Petr Hartman: Za Zemana zaskočí Kiska

20. srpen 2018

Prezident republiky pronese ve vysílání České televize projev k 50. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Na obrazovce se Miloš Zeman přesto neobjeví.

Jak vzkázal veřejnosti jeho mluvčí Jiří Ovčáček, názor Miloše Zemana na okupaci je od roku 1968 stále stejný.

Jindřich Šídlo: Kiska opravdu není Zeman

Andrej Kiska, úspěšný slovenský podnikatel a filantrop

Nedělní rozhovor České televize se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou vyvolal očekávané reakce na očekávatelných místech.

Podle Ovčáčka ho vyjádřil v době, kdy odvaha nebyla levná. Znamená to, že postoj Miloše Zemana nejlépe znají členové prověrkové komise. Před ní tehdejší člen KSČ vyjadřoval svůj vztah k obsazení Československa vojsky Varšavské smlouvy. Vzhledem k tomu, že následovalo jeho vyhození ze zaměstnání, nevnímal okupaci jako nezištnou bratrskou pomoc.

Tento svůj názor mohl rozvinout z pozice prezidenta republiky v momentu, kdy si Česko připomíná 50. výročí této smutné události. Od hlavy státu se podobné vystoupení očekává. Přesto Miloš Zeman bude mlčet a nehodlá se zúčastnit žádné vzpomínkové akce. Odliší se tak od většiny politické reprezentace. Svůj postoj může jen obtížně zdůvodnit obavou ze zneužití 50. výročí k politikaření a volební kampani, tak jak se o to snaží jeho mluvčí.

Slovenský prezident k českým divákům

V případě prezidenta by mělo jít o určitý projev úcty k lidem, kterým okupace de facto zničila život, nebo je o něj připravila. V neposlední řadě jde o významný moment v dějinách tohoto státu.

Luboš Palata: Kdyby tak bylo Československo, aneb Kiska for president

Andrej Kiska

V dobách, kdy se Československo rozpadalo, jsem si to nemyslel, ale čím jsem starší, tím si to myslím stále více.

Pro zkušeného politika by neměl být problém vážit slova tak, aby se nezpronevěřil svému postoji z roku 1968 a zároveň se příliš nedotkl Kremlu, se kterým se snaží udržovat nadstandardní vztahy a který k nám v srpnu 1968 tanky a vojáky proti vůli většiny národa poslal.

Herci bývají v riskantních situacích zastoupeni dubléry. To proto, že producenti a režiséři nechtějí riskovat, že by nebezpečný výstup nezvládli. Miloš Zeman za sebe nikoho takového nasadit nemůže. Svým pasivním postojem k 50. výročí vytváří prostor spekulacím, jaký je hlavní důvod jeho mlčení.

Petr Hartman

Tím spíš, že se diváci České televize projevu prezidenta dočkají. Bude se však jmenovat Andrej Kiska a bude promlouvat především ke slovenským spoluobčanům. Lidé z druhé části dnes už zaniklého Československa se budou muset spokojit s jeho vystoupením. Jeho český protějšek bude mlčet, čímž vlastně také vyjadřuje svůj postoj k tomuto výročí.

autor: Petr Hartman
Spustit audio