Petr Hartman: Soudruzi 20 let v NATO neslaví

12. březen 2019

Pokud by záleželo pouze na komunistech, neslavila by nyní Česká republika 20. výročí vstupu do NATO. Vůbec by se do Severoatlantické aliance nezačlenila.

Když se to proti jejich vůli přece jenom stalo, chtěli by komunisté, aby Česko z NATO vystoupilo.

Nijak se tím opakovaně netají. Toto téma se objevilo i v jejich programu před sněmovními volbami v roce 2017. Česká republika navzdory jejich snaze členem NATO je a nadále zůstane. Úsilí komunistů o pravý opak vyznívá naprázdno.

Nic zásadního na tom nezměnil ani fakt, že umožnili existenci menšinové vlády. Těžko svoji podporu mohli zobchodovat za vystoupení Česka z aliance. Jako politické pragmatiky je to ani nenapadlo.

Dokazuje to také fakt, že se KSČM nechtěla stát součástí vládní koalice. Raději zůstala mimo ní. Svým voličům to komunisté vysvětlili tím, že prosadí alespoň některé sliby.

Zajistit bezpečnost země

Ty týkající se zpochybnění fungování Česka v rámci NATO nechali raději stranou. Při hlasování o důvěře vládě tak neměli problém zvednout ruku pro. Umožnili tím regulérní existenci kabinetu, který členství v Severoatlantické alianci považuje za existenční zájem této země.

Obrazně řečeno představují psa, který výhrůžně štěká, ale nekousne. Nemělo by to pro ně totiž žádný velký smysl. Na prosazení odchodu Česka z NATO stejně nemají dostatečnou politickou sílu.

I když nejsou komunisté osamoceni. Přidává se k nim SPD Tomia Okamury. Její předseda Severoatlantickou alianci rovněž výrazně kritizuje. Chtěl by prosadit vypsání referenda o setrvání Česka v ní. Podobně jako KSČM nemá Tomio Okamura šanci svůj požadavek prosadit.

Většina parlamentních stran a hnutí se shodne na tom, že jedním z národních zájmů je zajistit bezpečnost země v rámci NATO. Ačkoli si v mnoha jiných věcech nerozumí, v tomto bodě nejsou mezi nimi rozpory. Proto nemá Česko problém plnit většinu závazků z členství vyplývajících.

Názorně se to projevuje při hlasováních o účasti v zahraničních vojenských misích, tak jak to požadují spojenci.

Petr Hartman

Byť komunisté a Okamurovci vystupují aktivně proti tomu, potřebnou většinu dohromady nedají. Pochopitelně nelze vyloučit, že po příštích sněmovních volbách pozice odpůrců členství Česka v alianci posílí.

Přesto je málo pravděpodobné, že bychom si za pět let připomínali čtvrtstoletí od vstupu země do NATO v pozici státu, který už by nebyl součástí této organizace.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.