Petr Hartman: Se Zemanem na věčné časy a nikdy jinak

11. září 2019

Na věčné časy a nikdy jinak. Tímto heslem se snažili českoslovenští komunisté vyjádřit svůj kladný vztah k Sovětskému svazu.

Dění v roce 1989 ukončilo věčné časy a všechno je jinak. Podobně lze nahlížet na spor týkající se návrhu zákona o státním zastupitelství. Rovněž v něm jde o věčné časy a nikdy jinak. Konkrétně v pasáži, která se týká výběru nejvyššího státního zástupce a obou vrchních státních zástupců.

Čtěte také

Téměř na věčné časy by měly zůstat obsazeny tyto posty podle názoru těch, kterým se nelíbí jejich možná obměna v nepříliš vzdálené budoucnosti. Právě tu by měl umožnit návrh zákona z dílny ministerstva vedeného Marií Benešovou. V horizontu několika let by tak z vedení mohli zmizet Pavel Zeman, Lenka Bradáčová a Ivo Ištvan.

Jejich zastánci se obávají, že potom by mohlo být všechno jinak. Mají na mysli ohrožení nezávislosti tuzemských žalobců. Zmiňovaní lidé jsou totiž spjati s érou, kdy si policie troufla zasahovat na úřadu vlády, nebo se nebála trestně stíhat premiéra a navrhnout jeho obžalobu.

Uložit zákon načas k ledu

Museli jim to však strpět politici. Nejvyššího státního zástupce totiž dosud může bez udání důvodu na návrh ministra spravedlnosti kdykoli odvolat vláda. K tomu zatím nedošlo. Lze se dohadovat o tom, zda kvůli nedostatku odvahy politiků, nebo z přesvědčení, že by takovýmto způsobem neměli do práce státního zastupitelství zasahovat.

Čtěte také

Podobně lze nahlížet na přípravu nového zákona. Ten by měl zajistit určitou stabilitu vedení státního zastupitelství a jeho kvalitní výběr. Alespoň ministryně spravedlnosti tvrdí, že se o to snaží. Její kritici oponují, že s pomocí nového zákona se chce zbavit Pavla Zemana a dalších nepohodlných osob. Na jejich místa by potom mohli být dosazeni lidé, kteří by byli vstřícnější vůči politikům.

Marie Benešová to odmítá. Činí tak v době, kdy na rozhodnutí státních zástupců záleží, zda se premiér této země ocitne před soudem. Diskuse o zákonu je tím zatížena. Proto by bylo lepší, uložit ho načas k ledu. Po ochladnutí emocí a po definitivním vyřešení kauzy Čapí hnízdo by mohla být atmosféra pro jeho projednání příhodnější.

Petr Hartman

Je jasné, že v čele státních zástupců nemůže být Pavel Zeman na věčné časy a nikdy jinak. V  tuto chvíli je však mimořádně důležité, kdy a za jakých okolností jeho éra skončí a co po ní případně bude jinak.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.