Petr Hartman: Rodič je víc než politik, proto už Marek Výborný nepovede KDU-ČSL

20. listopad 2019

Rodina především – to je jedno z hesel KDU-ČSL. Není pochopitelně jediným.

Přesto je zřejmé, že lidovci cílí na rodiny s dětmi. Jejich přízeň se pokoušejí získat různými návrhy, které by měly zmiňované rodiny podporovat.

Čtěte také

Zatím nejsou příliš úspěšní. Odpovídá to jejich momentální síle. S deseti hlasy ve Sněmovně nemůžete hladce nic prosadit. Když na vaší podpoře není závislá existence vlády, nejde to ani ztěžka. V opozičních lavicích máte většinou smůlu.

Po parlamentních volbách by se na tom nic zásadního nemuselo změnit. Volební preference lidovců totiž zatím oscilují kolem 5 %. Chtějí-li své postavení v žebříčku popularity zlepšit, musí přesvědčit lidi o tom, že jim mohou věřit. Různých slibů už slyšeli z úst politiků plno. Většina z nich nebyla přeměněna v konkrétní činy.

Když razí lidovci zásadu „rodina především“, měli by se jí řídit. Osobní život politiků se příliš nerozebírá. Nelze tedy soudit, jestli pro ně je rodina skutečně na prvním místě.

Výborný nedostal moc času

Skloubit to s náročnou prací ve Sněmovně a ve straně není jednoduché. Vlastní rodina proto musí často ustoupit na nižší příčky. Jinak by se museli věnovat něčemu jinému než celostátní politice.

Čtěte také

Přesto existují momenty, kdy by prvořadá být měla. Patří k nim i tragédie, která postihla rodinu Marka Výborného. Proto není překvapením, že se rozhodl v čele KDU-ČSL skončit. Osudem mu bylo dopřáno, aby lidovce směřoval k lepším zítřkům jenom pár měsíců.

Během nich na veřejnosti nepůsobili jako rozhádaná partaj. Představili různé návrhy týkající se životního prostředí, rodin nebo živnostníků. Chtějí změnit volební zákon, aby nebyly při přepočtu hlasů na mandáty znevýhodňovány menší strany. Přesto neoslovili veřejnost natolik přesvědčivě, aby jejich podpora postupně rostla a blížila se hranici 10 %.

Po necelém roce ve funkci nelze tvrdit, že to je vinou špatné práce předsedy. Marek Výborný nedostal moc času. Nebude tedy konfrontován s volebními výsledky, na kterých půjde ověřit, jestli vedl stranu úspěšně.

Petr Hartman

Nakolik jeho vizi věří straničtí kolegové, to se ukáže v lednu. Uvidíme, zda se novým předsedou stane někdo, kdo má podobný názor na směřování strany jako Marek Výborný, nebo uspěje někdo z jeho názorových oponentů.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio