Petr Hartman: Podpora Babišovy vlády vyjde na 10 miliard korun

20. červen 2019

Za deset miliard korun se dá v Česku postavit necelých 70 kilometrů dálnic, nebo koupit 60 elektrických vlaků pro České dráhy.

Za 10 miliard korun se dá rovněž zajistit podpora pro menšinovou vládu. Právě o takovouto sumu se liší pohled kabinetu a komunistů na to, jak by měl stát hospodařit v příštím roce.

V době ekonomického růstu by měl být rozpočet vyrovnaný, kritizuje opozice vládní návrh

Ministryně financí Alena Schillerová a premiér Andrej Babiš

Vláda počítá na příští rok se schodkem rozpočtu ve výši 40 miliard korun. „Neustále opakujeme, že v době hospodářského růstu by měl být rozpočet vyrovnaný,“ zdůrazňuje v rozhovoru s Marií Bastlovou místopředsedkyně hnutí STAN a poslankyně rozpočtového výboru Věra Kovářová.

Ministerstvo financí totiž připravuje státní rozpočet pro rok 2020, ve kterém by výdaje měly převyšovat příjmy o 40 miliard korun. Komunisté veřejně vyhlašují, že ruku pro takovýto návrh nezvednou. Chtějí vládu přinutit k tomu, aby byl plánovaný schodek maximálně třicetimiliardový.

Rozdíl činí zmiňovaných 10 miliard. V rozpočtu, který pracuje s výdaji a příjmy kolem jednoho a půl bilionu korun, jde o zanedbatelnou sumu. Nedosahuje ani jednoho procenta.

Pro názornější představu. Hospodaří-li domácnost s čistým příjmem například 40 tisíc korun, jedno procento z toho činí čtyři stovky. Kvůli nim by se asi manželé nerozhádali natolik, aby se rozvedli. Pochopitelně pokud by to nevyužili jako záminku k ukončení dlouhodobě nefungujícího vztahu.

Vláda není schopna vyjít s příjmy

Přeneseno na vládní úroveň. Není pravděpodobné, že by spor o 10 miliard korun způsobil ztrátu podpory menšinové vlády od komunistů. Buďto nějakými účetními triky bude finální návrh rozpočtu na příští rok upraven tak, aby schodek byl maximálně 30 miliard korun. Nebo komunisté s patřičným zdůvodněním od svého požadavku ustoupí. Ne však zadarmo.

David Klimeš: Poslední rozpočet hloupého rozdávání. Pak už zas přijdou rozpočty hloupých škrtů

David Klimeš

Pro samé útoky na Babiše a aktuální rozpočet však poslanci zapomněli občanům sdělit to podstatné. Že takové rozpočtové eldorádo se už opakovat v dalších letech nebude. Kdyby se opoziční poslanci podívali do rozpočtového výhledu ministerstva financí na další roky, tak by zjistili, že sám Babiš už přikázal na další roky utáhnout fiskální šrouby. Tak dost pesimistických řečí a užijme si ten rozpočet na příští rok.

Není úplně podstatné, zda jejich změna názoru bude kompenzována více penězi pro nějakou rozpočtovou kapitolu, nebo prosazením nějakého zákona, na kterém komunistům záleží.

Jejich soužití s menšinovou vládou zůstává i nadále pro obě strany výhodné. Ani jedna z nich nemá důvod vyhrotit spor o 10 miliard korun natolik, aby kvůli němu ztratil Babišův kabinet ve sněmovně většinu a nebyl schopen prosadit návrh státního rozpočtu na příští rok.

V době, kdy ekonomika roste stále ještě poměrně slušným tempem, není úplně podstatné, jak vysoký má být rozpočtový deficit. Důležité je, že vláda není schopna vyjít s příjmy, které by měly bohatě pokrýt její výdaje.

Petr Hartman

Komunistům takovéto hospodaření asi příliš nevadí. Jinak by se s kabinetem nedohadovali o 10 miliard korun, ale nutili ho k tomu, aby návrh rozpočtu na příští rok byl vyrovnaný. Chcete-li, aby rozdíl mez výší příjmů a výdajů byl nulový.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio