Petr Hartman: Nepozvání na Hrad, projev Zemanovy laskavosti nebo malosti?

23. říjen 2018

Projevit laskavost se dá různým způsobem. Podle mluvčího prezidenta republiky například tím, že někoho nepozvete na oslavu.

Sporné je, zda tím vycházíte vstříc nepozvanému, nebo sám sobě. Tímto gestem totiž dáváte najevo, že se s ním potkat nechcete.

Zeman vyznamenává jen své sponzory a podporovatele, říká novinář k ocenění Michala Davida

Zpěvák Michal David přijme 28. října na Pražském hradě státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman prozradil několik jmen osobností, které vyznamená 28. října při příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Mezi nimi je i zpěvák a skladatel Michal David. Je správné, že právě tento umělec převezme z rukou prezidenta vysoké státní vyznamenání?

Máte na to právo. Je to vaše akce a na ní nutně nemusí být lidé, kteří vás nemají rádi a dávají to různým způsobem najevo. Znamená to, že nevraživost je oboustranná.

Ten, kdo není pozván, alespoň nemusí vymýšlet omluvu, protože by na oslavu stejně nepřišel. Takováto logická úvaha se však dá uplatnit na tvorbu seznamu hostů při pořádání soukromých akcí.

Do této kategorie nelze zařadit slavnostní večer na Pražském hradě při příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Byť na něj formálně zve prezident republiky, není to událost pořádaná konkrétním člověkem, ale institucí. Za ni lze prezidentský úřad považovat.

Proto by na ni měli být pozváni významní představitelé politického života. K nim patří všichni poslanci, senátoři, ale také hejtmani a primátoři. Chybět by neměla ani akademická elita včetně všech rektorů.

Projev pomstychtivosti

Seznam těchto hostů by měl být automaticky daný bez ohledu na konkrétní jména, která momentálně zmiňované posty reprezentují. Jejich názory na činnost prezidenta, případně jejich podpora jednotlivých kandidátů v prezidentské volbě by tvorbu seznamu ovlivňovat neměly.

Sýse už za umění ocenil Husák, na rozvoji demokracie se nepodílel, hodnotí Fischer

03755366.jpeg

Poslanci navrhli udělit státní vyznamenání básníkovi a levicovému publicistovi Karlu Sýsovi, kterému v roce 1989 prezident Gustáv Husák udělil titul zasloužilého umělce. Měl by být básník oceněn i po téměř třiceti letech polistopadového vývoje, který ve své tvorbě kritizuje? 

Měl by to být přirozený projev státnického přístupu hlavy státu k oslavám vzniku Československa. Neměly by se do něj promítat osobní nevraživosti a názorové neshody. Což automaticky neznamená povinnost pozvaných se této akce zúčastnit. Prezident republiky by však měl dát možnost svobodně se rozhodnout všem významným politikům, akademikům a dalším osobnostem této země.

Stejně se tak u řady pozvaných každoročně děje. Ne každý z nich na Hrad 28. října přijde. Někdo skutečně z různých důvodů nemůže. Jiný zase nechce být přítomen na akci pořádané prezidentem, se kterým nesdílí stejné hodnoty.

Petr Hartman

Zároveň nelze tvrdit, že by si hlava státu na takovéto oslavy nemohla pozvat i další hosty. Konkrétně ty, kteří jsou mu blízcí a podporují ho. To záleží pouze na jeho vkusu.

Ten by se však neměl plést do výběru lidí, kteří by z titulu svého postavení měli být na seznamu pozvaných automaticky. Jejich opomíjení není projevem laskavosti, ale malosti a pomstychtivosti.

autor: Petr Hartman
Spustit audio