Sýse už za umění ocenil Husák, na rozvoji demokracie se nepodílel, hodnotí Fischer

31. květen 2018

Poslanci navrhli udělit státní vyznamenání básníkovi a levicovému publicistovi Karlu Sýsovi, kterému v roce 1989 prezident Gustáv Husák udělil titul zasloužilého umělce. Měl by být básník oceněn i po téměř třiceti letech polistopadového vývoje, který ve své tvorbě kritizuje? 

„Naprosto odmítám ideologizaci tvorby. S Karlem Sýsem můžeme nebo nemusíme ve veřejném diskurzu souhlasit. Ale že je to talentovaný básník, o tom není pochyby,“ říká předseda Klubu českých a slovenských spisovatelů Lubomír Brožek.

Návrh na Sýsovo ocenění prošel díky hlasům KSČM, SPD a ANO, ale také ČSSD a Pirátů. Jejich místopředseda Vojtěch Pikal se později omluvil za to, že Sýsovo ocenění z roku 1989 přehlédl, a pokud by věděl, o koho přesně jde, nehlasoval by pro něj.

Čtěte takéPirát Pikal čelí kritice kvůli návrhům na státní vyznamenání. ‚Udělal jsem chybu,‘ říká

„Omluvil se za to, že dostatečně nelustroval. Já mám plné zuby lustrace umělců,“ zdůrazňuje Brožek. Návrh prý ve Sněmovně prošel demokratickou většinou.

Sýs jako Čuba

S tím nesouhlasí šéfredaktor Českého rozhlasu Vltava Petr Fischer: „Pan Sýs svou tvorbou ideologizuje celý život, byl básníkem (komunistické) strany a za to také dostal zasloužilého umělce. A i po roce 1989 je jeho tvorba plná ideologických narážek,“ upozorňuje.

„Má právo na své názory, ale kontinuita s minulou společností, která by tímto způsobem byla vyjádřena, není správná. V preambuli ústavy jsme si slíbili, že budujeme svobodné a demokratické společenství, a pan Sýs se na tom žádným zásadním způsobem nepodílel,“ dodává.

Připomíná také Františka Čubu, který byl před pěti lety oceněn za tzv. slušovický zázrak z dob socialismu, ale později už jako podnikatel příliš neuspěl. „A přitom dostal od prezidenta vyznamenání za to, jak přispěl k současné společnosti. A s Karlem Sýsem je to podobné,“ uzavírá.

Spustit audio

Související