Petr Hartman: Na podzim si budete moci karanténu zpestřit auto výletem k volbám

6. srpen 2020

Nemusíte opustit auto a přitom můžete navštívit kino. Podobně lze vyřešit nákup v rychlém občerstvení. Na podzim si stejně můžete počínat v momentu, kdy se rozhodnete jít volit. Přesněji řečeno jet. To v případě, že budete z rozhodnutí lékaře nebo hygienika v karanténě.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Ještě před několika týdny vám odpovědní politici a úředníci vzkazovali, že máte smůlu. U voleb jste kvůli karanténě měli chybět. Nyní se k nim vypravíte v automobilu. Pokud ho nevlastníte, nemusíte věšet hlavu. Na požádání vás navštíví speciální komise. Také na těchto nových způsobech hlasování se shodli politici reprezentující různé strany. Bylo by tudíž překvapením, kdyby změny v parlamentu neprošly.

Čtěte také

Snad budou formulovány takovým způsobem, aby nevzbudily soudní spory. Věřme, že znění bude jednoznačné, aby nezkomplikovalo průběh voleb. Třeba v momentu, kdy někdo bude za motorové vozidlo považovat dejme tomu kombajn. S ním by si asi speciálně vytvořené hlasovací místo neporadilo. Je to pochopitelně nadsázka. Přesto nemusí jít všechno úplně hladce.

Improvizace

V době koronavirové nákazy jsme byli opakovaně svědky nejrůznější improvizace. Politici představovali dokonalé plány. Ty se často v praxi ukazovaly jako nedomyšlené a s odborníky málo konzultované představy. Ostatně debata o tom, zda bude stát dostatečně připraven na tisíce lidí v karanténě, kteří by chtěli volit, to názorně ilustruje.

Podle údajů ministerských úředníků by se to momentálně týkalo zhruba tři a půl tisíce lidí. Přitom počet oficiálně nakažených přesahuje pět tisíc. Když se k nim přidají lidé, kteří s nimi přišli do styku, bude výsledné číslo ještě vyšší. Pochopitelně od něj je potřeba odečíst děti a mládež do 18 let. Ti volit nemohou. Přesto se zmiňovaný odhad výrazně liší od reality.

Čtěte také

Tak snad se do podzimu tento rozpor vyřeší a úředníci nebudou na konci září zaskočeni davy lidí, kteří se budou v karanténě dožadovat výkonu svého volebního práva. I když není pravděpodobné, že každý takto izolovaný člověk bude toužit po tom, aby si vybral své krajské zastupitele, případně senátora. Zkrátka mimořádná doba si vyžádala mimořádnou novelu volebního zákona. Těm, kteří zodpovídají za průběh voleb, se do ní moc nechtělo. Spoléhali na to, že se proti jejich neochotě nikdo neozve. Opak byl pravdou.

Trvalé řešení

Občané České republiky tak s velkou pravděpodobností budou moci volit bez ohledu na to, zda na podzim koronavirem onemocní, nebo budou kvůli blízkému kontaktu s takovýmto člověkem úředně posláni do karantény. Jistotu získají až v momentu, kdy novelu schválí parlament a podepíše prezident. Mělo by k tomu dojít ještě do konce srpna.

Petr Hartman, komentátor a pamětník listopadu 1989 v Československém rozhlase

Kdy se politici shodnou na trvalém řešení, aby nemuseli při vypuknutí nějaké další epidemie nebo jiné mimořádné události, opět improvizovat, to je ve hvězdách. Alespoň diskuse například o korespondenčním, či dokonce elektronickém způsobu hlasování to názorně dokazuje.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.