Petr Hartman: Kolem firmy Huawei je v Česku co řešit

29. leden 2019

Není co řešit, tak se vyjádřil k bezpečnostním rizikům týkajících se čínské firmy Huawei premiér Andrej Babiš.

Jeho slova zazněla po setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Má pravdu v tom, že s ním je zbytečné zmiňovanou hrozbu řešit.

Hlava státu má už dávno jasno. Jde podle ní o uměle vytvořenou kauzu, která poškozuje vzájemné vztahy. Vzhledem k Zemanově náklonosti k Číně je zbytečné ho přesvědčovat o něčem jiném. Nežijeme však v zemi, kde bezpečnostní hrozby posuzuje a řeší prezident.

Na starost to mají tajné služby a úřady. Ty před nimi mají varovat politiky. Čím je jejich práce kvalitnější a čím více jsou zprávy podloženy pádnými argumenty, tím je pro politiky obtížnější varování zlehčovat.

Problém je v tom, že jde často o informace podléhající utajení. Na veřejnosti se tudíž objevují pouze obecné formulace varující před nějakou hrozbou.

Důslednost politiků

Není proto divu, že podobné zprávy neberou tuzemští politici úplně vážně. Pasáže o pronikání čínských špionů a o jejich sporných aktivitách na našem území se opakovaně objevovaly ve veřejně přístupných dokumentech Bezpečnostní informační služby.

Přesto do této chvíle neexistuje analýza bezpečnostních rizik spojených s čínskou firmou Huawei. Naopak, obchody s ní jen kvetly.

Nejde ani tak o mobilní telefony, ale především o různé systémy shromažďující citlivá data. U řady z nich se netuší, jak velké je riziko, že informace budou unikat tam, kam nemají. Nemusí jít nutně pouze o komunistickou Čínu.

Zkrátka v době boomu informačních technologií je absurdní, že stát používá systémy a zařízení, která nejsou dostatečně bezpečnostně certifikována.

Nebýt rozruchu kolem varování před firmou Huawei, patrně by se na tom nic zásadního nezměnilo. Takto existuje naděje, že politici budou zmiňované nedostatky řešit.

Budou-li důslední, sníží tím prostor pro uplatnění firem, které by skutečně ohrožovaly bezpečnost země. Obecné varování by pak mělo být doprovozeno konkrétními důkazy. Tak jak se například momentálně děje v USA. Tam firmu Huawei obvinili z podvodů a několika dalších trestných činů.

Petr Hartman

K tomu je v České republice zatím daleko. Lze se pouze dohadovat o tom, zda kvůli čistě legálním aktivitám čínské společnosti v Česku, nebo neschopnosti bezpečnostních složek její protiprávní chování odhalit.

autor: Petr Hartman
Spustit audio