Petr Hartman: Když můžete nabídnout jen prázdné sliby, musíte mlčet

24. září 2019

Nemusíte nic zásadního dělat, stačí, když něco zajímavého slíbíte.

Asi v tomto duchu motivoval účastníky klimatické konference k vystoupení generální tajemník OSN.

Čtěte také

Jinak by těžko mohly z úst představitelů některých zemí zaznívat smělé plány, jak výrazně snížit emise. Případně představy o tom, jak se v horizontu několika desítek let dopracovat k tomu, aby se do ovzduší dostalo pouze tolik uhlíku, kolik ho planeta dokáže zpracovat.

Od vzletných slov ke konkrétním činům mají některé státy pořád ještě daleko. Zkrátka jejich vystoupení na konferenci postrádalo valný smysl. Česká republika mezinárodní dohody týkající se zlepšení klimatu neignoruje. V rámci možností se je snaží dodržovat. Přesto Andrej Babiš k řečnickému pultu nezamířil.

Prý za něj mluví čísla a není potřeba si vymýšlet nějaké nové a málo reálné sliby. Čísla však sama o sobě vystupovat nemohou. Premiér je mohl prezentovat a na jejich základě něco konkrétního slíbit. Bere-li jeho vláda klimatické změny vážně, jak on tvrdí, měla by mít v ruce nějaký plán, jak jim čelit. Andrej Babiš měl příležitost s ním seznámit veřejnost.

Kradení snů a dětství

Například jakým způsobem se bude rozvíjet energetika v Česku. Nakolik vsadí na jádro. Jak bude utlumovat uhelné elektrárny. Jak se bude vyvíjet zacházení s krajinou. Jak se podaří zadržovat vodu v ní.

Čtěte také

Zkrátka témat k vystoupení by český premiér našel dost. Rád při podobných příležitostech využívá nejrůznější grafy, tabulky a podobně. Těmi mohl svá slova podpořit.

Problém je v tom, že ne vždy odrážejí realitu. Občas existují dokonce pochybnosti o tom, zda důkladné analýzy a studie skutečně existují. Zda nejsou jenom pomůckou k tomu, aby premiérova slova vypadala jako řeč čísel, i když ve skutečnosti jde o plané sliby. Těch přitom na takovýchto typech konferencí zaznívá mnoho.

Andrej Babiš je v New Yorku z úst raději nevypustil. Tím, že vůbec nepromluvil, vyvolal dojem, že kromě nich neměl co nabídnout. Můžeme se utěšovat tím, že alespoň nepřispěl ke kradení snů a dětství švédské aktivistky. Ta z toho obvinila světové politiky. Podle ní se toho dopouštějí léty nečinnosti a prázdnými slovy.

Petr Hartman

Následující měsíce a roky názorně ukáží, zda aktivity mladé Švédky povedou k tomu, že sliby se promění ve skutky. Případně, zda budou i její slova s odstupem času zařazena do kategorie prázdných proklamací bez konkrétního dopadu na skutečný život na této planetě.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.