Petr Hartman: Kauza H-System a nelidskost soudního systému

26. červenec 2018

Prezident republiky je vrchním velitelem ozbrojených sil. Přesto nikdo od něj neočekává, že by přímo velel armádě.

Hlava státu jmenuje soudce včetně ústavních, což neznamená, že by je měla úkolovat. Například v tom smyslu, jaký rozsudek by měli vynést v konkrétní kauze. Zatímco vojáci nemají pocit, že by prezidenta lákalo jim udílet rozkazy, ženy a muži v talárech mohou některé jeho výroky vnímat jako poklus vměšovat se do jejich rozhodování.

Petr Hartman: Klienti H-Systemu si u soudu ověřili, že za chyby se platí

Předseda senátu Nejvyššího soudu Zdeněk Krčmář v Brně k rozhodnutí ve sporu konkursního správce Josefa Monsporta a Stavebního bytového družstva Svatopluk (klienti H-Systemu)

Za chybné rozhodnutí se platí. Na vlastní kůži si to mohli ověřit klienti zkrachovalého H-Systemu.

Týká se to například osudu několika desítek rodin, které by se měly podle rozsudku Nejvyššího soudu vystěhovat z domů a bytů patřících do konkurzní podstaty po zkrachovalém H-Systemu. Miloš Zeman na něj reagoval slovy, že takovéto verdikty vyvolávají pochybnosti o kvalitě a lidskosti soudního systému. O tom, že pravděpodobně nezůstane pouze u tohoto povzdechu, svědčí schůzka s předsedy Nejvyššího soudu a Ústavního soudu, ke které má v dohledné době dojít.

Pochopitelně různé rozsudky vyvolávají rozdílné reakce, a tudíž i veřejnou polemiku o nich. Na tom není nic neobvyklého a špatného. Přesto pro nezávislost justice není úplně šťastné, když se do ní zapojí hlava státu způsobem, který může být vnímán jako forma nátlaku na justici. Pozvánka pro šéfy zmiňovaných soudů v těchto dnech může vyvolávat právě takový dojem.

Nalézt spravedlnost pro všechny

Je s podivem, že podobně aktivní nebyl prezident, ale i další politici v momentech, kdy po krachu H-Systemu začal jeho majetek mizet, byl rozprodáván pod cenou a tím se výrazně snižovala naděje na to, že podvedení klienti získají zpět alespoň nějakou podstatnou část svých peněz. V neposlední řadě to vypadá na to, že politici projevují o osudy lidí zájem až v momentu, kdy se o nich mluví v médiích.

Ivan Hoffman: Odsouzení poškozených

Jeden z domů v Horoměřicích, který si bývalí klienti zkrachovalé společnosti H-System dostavěli svépomocí.

Nejvyšší soud rozhodl, že bývalí klienti H-Systemu mají domy, které na vlastní náklady dostavěli po krachu firmy, vyklidit a opustit.

V případu kauzy H-System mohl být vytvořen dojem, že okradených byly jen desítky, přitom jich byly stovky. Většina z nich nechtěla pokračovat ve výstavbě domů v rozporu s právními předpisy, a tudíž nyní nečelí nebezpečí ztráty střechy nad hlavou. O ni už dávno přišla a zastání politiků se nedočkala.

Tolik kritizovaný výrok Nejvyššího soud vzal jejich existenci a práva v potaz. Zároveň dostal do tíživé situace lidi, kteří vsadili na nestandardní způsob řešení svých problémů. Nelze se proto divit, že rozsudek vyvolal pochybnosti o lidskosti soudního systému.

Petr Hartman

Zároveň se ukazuje, že nalézt spravedlnost pro všechny, kteří naletěli podvodníkovi a přišli o celoživotní úspory, není jednoduché. Po tolika letech od krachu H-Systemu si ji okradení klienti představují rozdílně, čemuž odpovídá i reakce veřejnosti. Podle toho se chovají někteří politici a pokoušejí se na řešení této kauzy získat politické body. Například i způsobem, který může vyvolávat dojem nátlaku na justici.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.