Petr Hartman: Hejtmani za ČSSD a kumulace funkcí

28. leden 2014

Poslanci za sociální demokracii by zároveň neměli zastávat funkce typu hejtmana, jeho náměstka, případně primátora. Shodl se na tom před několika měsíci ústřední výkonný výbor ČSSD.

Nyní zbývá „maličkost“, toto usnesení naplnit. Hejtmanům se nové pravidlo příliš nelíbí a vzdát se poslaneckého mandátu, případně místa ve vedení kraje, se jim nechce. Rozhodovat se mohou do dubna. V tu dobu vyprší termín, dokdy by kumulaci funkcí měli vyřešit.

Ke změně došlo zatím pouze v Plzeňském kraji. Milan Chovanec už hejtmanem není. Vzhledem k tomu, že se ve středu stane ministrem vnitra, se nemohl prakticky rozhodnout jinak. Pokud si tímto gestem chtěli sociální demokraté zlepšit pověst u voličů, tak jim to zrovna v tomto případu moc nevyšlo. Na Chovancovo místo se totiž posunul Václav Šlajs, který vystudoval komunistickou Vysokou školu politickou a působil jako důstojník v komunistické armádě.

Ostatní hejtmani, kteří by se měli řídit usnesením vedení strany, se k odchodu zatím nechystají. Vyčkávají na to, jak se bude dařit premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. Což ovlivní jeho pozici uvnitř strany. Byla-li by výrazně oslabena, mohlo by dojít ke zrušení usnesení a souběh několika funkcí by se vyřešil tím, že by se vlastně vůbec neřešil.

Zůstane-li zmiňovaný požadavek zachován, bude zajímavé sledovat, jak si sociální demokraté budou vynucovat jeho dodržení. Hejtmani se většinou opírají o podporu stranických kolegů v daném regionu. Například Michalovi Haškovi doporučila jihomoravská krajská organizace, aby se svým rozhodováním příliš nespěchal. Zároveň připomenula, že na jihomoravské kandidátce ve sněmovních volbách získal nejvíce preferenčních hlasů.

Rovněž někteří další hejtmani se hájí tím, že jsou ve svém regionu známí a oblíbení a že tím výrazně přispěli k vítězství ČSSD ve volbách. Usnesení berou jako snahu strany potrestat úspěšné politiky. Vzhledem k tomu, že se někteří hejtmani podíleli na pokusu o odstranění předsedy Bohuslava Sobotky, může být jeho aktivita v této záležitosti vnímána jako pokus oslabit jejich vliv.

I když rozhodnutí o tom, že by poslanci neměli být zároveň ve vedení kraje, bylo přijato dávno předtím než se komplot proti Sobotkovi projevil a než byly sestaveny kandidátky. Shodou okolností motivací k takovémuto opatření byla také kumulace funkcí u Sobotkova hlavního rivala Michala Haška. V létě loňského roku mu jich v médiích napočítali devětadvacet.

autor: Petr Hartman
Spustit audio