Petr Hartman: Dokáže být ČSSD přitažlivá pro veřejnost?

1. březen 2019

Sociální demokracie už léta tvrdí, že musí být přitažlivá pro veřejnost. Nejenom kvůli tomu, aby ji volilo pokud možno co nejvíce lidí.

Chce je také nalákat do svých řad. Nemá-li jít pouze o „kusy“ pomáhající některým šíbrům ovládnout místní organizace, ale o aktivní členy, musí mít šanci se uvnitř ČSSD uplatnit.

Jiří Leschtina: Do Lidového domu vtáhl Zemanův trojský kůň – ministr Toman

Miroslav Toman

S vyjádřením loajality na rtech vstoupil ministr zemědělství Miroslav Toman před pár dny do České strany sociálně demokratické.

Nejenom tím, že se dostanou na kandidátky při různých volbách, nebo získají nějakou funkci. Pro zdravé fungování strany je důležité, aby se na jejím chodu mohli členové skutečně podílet. To mají umožnit nastavená pravidla, chcete-li stanovy.

Zdánlivě nudný přehled různých práv a povinností je tak pro existenci strany důležitější, než by se na první pohled mohlo zdát.

Sociální demokraté se například už před lety rozhodli, že probudí z letargie své členy. Konkrétně jim svěřili přímou volbu předsedy strany. Dosud k tomu však nedošlo. Je to záležitost poměrně komplikovaná a také riskantní.

Nelze totiž vyloučit manipulaci. Takže aktivní členové se musí zatím spokojit s tím, že vyberou delegáty, kteří potom za ně na sjezdu zvolí předsedu. 

Jak se pozná moderní strana

Veřejnosti je třeba vysvětlit, proč tu má ČSSD vůbec být, tvrdí politolog Balík

Hamáček a Zeman na sjezdu ČSSD

Sociální demokracie pořádá 41. stranický sjezd. Její vedení vyzývá k restartu a omlazení strany. Je vládní spolupráce s Babišovým hnutím ANO správnou cestou pro získání ztracených voličů? A dokáže být rozhádaná strana konečně jednotná?

Tím se podle platných stanov nemůže stát každý. Naopak musí být členem strany minimálně čtyři roky. Když ČSSD po výprasku v posledních sněmovních volbách chtěla veřejnosti nabídnout novou a neokoukanou tvář, nemohla se o to ani pokusit. Bránily v tom platné stanovy.

Sociální demokracie jako moderní levicová strana by měla mít ve svých řadách dostatek žen. Ty by se pak měly prosazovat jak do jejího vedení, tak i na předních místech kandidátek do voleb.

Pro ČSSD by to měla být samozřejmost. Není, proto je ve stanovách pasáž, která jejich zastoupení zaručuje. Problém je v tom, že se ji nedaří vždy úplně naplnit. Takže úsilí o zrušení této části stanov vyznívá spíše jako snaha zbavit se nepříjemné povinnosti.

Ve vedení bych chtěl i úspěšné regionální a komunální politiky, říká Jan Hamáček z ČSSD

Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček

Rozhovor s ministrem vnitra a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem o nastávajícím sociálnědemokratickém sjezdu a o tom, koho by chtěl ve vedení strany.

Pro řadové členy a zájemce o vstup do strany může být zajímavé to, že osud jejich místních organizací bude podle nového návrhu více v rukou vedení sociální demokracie.

To jim bude moci snáze odebírat licenci a tím jejich činnost ukončit. Což lze použít v případě, že se nějaká organizace bude chovat výrazně v rozporu se zájmy sociální demokracie. Pochopitelně to lze i zneužít v případě zbavení se pro vedení nepohodlných členů.

Sebelépe napsané stanovy naplňují v praxi konkrétní lidé. Ti si je mohou vykládat různě. Mohou tím přispívat k tomu, že se strana skutečně stane přitažlivou a vstup do ní bude dávat smysl.

Petr Hartman

Pochopitelně mohou také využíváním stanov brát zájemcům chuť do strany vstoupit. Zkrátka moderní strana se nepozná podle slov a slibů, ale podle konkrétních činů. Jak se zatím ukazuje, sociální demokracie v tuto chvíli masivně nepřitahuje ani nové členy, ani voliče.

autor: Petr Hartman
Spustit audio